GEORGE ORWELL’IN HAYVAN ÇİFTLİĞİ ADLI ESERİNDE “ÖTEKİ” VE “ÖTEKİLEŞTİRME”

Author :  

Year-Number: 2020-39
Language : null
Konu :
Number of pages: 2731-2739
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Çalışmada George Orwell’ın Hayvan Çiftliği romanında söz konusu “öteki” ve “ötekileştirme” kavramları, sosyolojik inceleme yöntemine uygun imgebilimsel bir yaklaşım ile ele alınmıştır. Hayvan Çiftliği, Rusya’da yaşanan sosyalist devrime ithafen yazılmış, karakterlerden her birinin devrimde adı geçen kişi ve olayları temsil ettiği alegorik bir roman niteliği taşımaktadır. Orwell bu eserinde, çiftlik sahibi ve onun yönetim sistemine karşı ayaklanarak kendi toplumunu kendi kurallarıyla inşa eden bir grup çiftlik hayvanının hikayesini sosyalizm eleştirisi bağlamında aktarmaktadır. Romanda hegemonik düzenin getirdiği unsurlarla beraber hayvanlar tarafından yeni bir bilincin kurulması, hiyerarşik bir ideolojinin varlığı ile anlam kazanır. İdeolojik anlamda sosyalizme yatkın olmasıyla bilinen yazar, birden fazla hükümetin ve yönetim sistemlerinin olumsuz yönlerine yer vererek buna yönelik gönderme ve eleştirilerini, “öteki” ne bakış üzerine kurmuştur. Bu bağlamda çalışmanın amacı; Hayvan Çiftliği romanının da temelinde yer alan ve hayvanlar ile imgelenmiş, toplumsal diyalektik ilişkiler çerçevesindeki “ötekileştirme” süreci ile beraber gelişen “öteki” nin saptanıp incelenmesidir.

Keywords

Abstract

In this study, the concepts of the “the other” and “othering” in George Orwell's novel named Animal Farm is analyzed with an imagological approach using the method of sociological analysis. Animal Farm is an allegorical novel written as a tribute to socialist revolution in Russia, in which each character represents the person and events involved in the revolution. In this novel, Orwell conveyed the story of the farm owner and a group of farm animals who rebelled against his management system and built their own society by their own rules, in the context of his critique of socialism. In novel, the establishment of a new consciousness by animals with the elements provided by the hegemonic order have a meaning by the existence of a hierarchical ideology. The author, who is known to be ideologically prone to socialism, has based his reference and reviews to " the other" by referring to the negative aspects of more than one government and management systems. Within this context, the objective of the study is to determine the “other”, which is at the basis of the Animal Farm and imagined with animals, emerged with the process of “othering” within the framework of social dialectical relationships.

Keywords


  • Akarsu, B. (2004). Felsefe terimleri sözlüğü. Ankara: İnkılap Yayınları.

  • Akarsu, B. (2004). Felsefe terimleri sözlüğü. Ankara: İnkılap Yayınları.

  • Akgül, D. vd. (2015). Hayvan çiftliği adlı eser üzerine konuşmalar, Yayımlanmış hukuk röportajı, Kırıkkale Üniversitesi Hukuk Fakültesi, Kırıkkale.

  • Arar, Y. B. ve Bilgin, N. (2010). Gazetelerde ötekileştirme pratikleri: Türk basını üzerine bir inceleme. İletişim Kuram Araştırma Dergisi, 30, 1-18.

  • Aytaç, Ö. (2004). Kapitalizm ve hegemonya ilişkileri bağlamında boş zaman., C.Ü. Sosyal Bilimler Dergisi, 28/2, 115-138.

  • Bozkurt, K. Günay, A. ve Çelik, R. (2018). Hayvan çiftliği romanındaki ast üst ilişkilerinin efendi kölediyalektiği bağlamında incelenmesi. International Journal of Economic and Administrative Studies, 17. UİK Özel Sayısı, 319-332.

  • Çiftçi, G. (2013). Kitap incelemesi: Animal farm (hayvan çiftliği). Journal of International Management, Educational and Economics Perspectives Dergisi, 1/2, 15-16.

  • Freud, S. (1994). Kendi kendine psikanaliz (T. Büyükören, çev.). İstanbul: Düşünen Adam Yayınları.

  • Genç, H. (2020). Ötekinin ötekisini anlatan roman: O/Hakkâri’de bir mevsim. Folklor/Edebiyat, 26/103, 451-462.

  • Gramsci, A. (1997). Hapishane defterleri (A. Cemgil, çev.). İstanbul: Belge Yayınları.Jung, C. G. (2005). Dört arketip (Z. A. Yılmazer, çev.). İstanbul: Metis Yayınları.Kula, O. B. (1992). Alman kültüründe Türk imgesi. Ankara: Gündoğan Yayınevi.

  • Kundakcı, F. (2013). Heteroseksizm ve ötekileştirme eleştirisi. Liberal Düşünce Dergisi, 18/71, 65-79.

  • Küçükalp, D. (2010). Efendi-köle ahlâkı vs. efendi köle diyalektiği. Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 29/1, 53-63.

  • Nietzsche, F. (2004). Zerdüşt böyle diyordu (O. Derinsu, çev.). İstanbul: Varlık Yayınları.

  • Onur, H. (2003). Öteki sorunsalının “alterite” kavramı çerçevesinde yeniden okunması üzerine bir deneme. Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 21/2, 255-277.

  • Orwell, G. (2018). Hayvan çiftliği (C. Üster, çev.). İstanbul: Can Yayınları.

  • Orwell, G. (2019). 1984 (C. Üster, çev.). İstanbul: Can Yayınları.

  • Özkan, S. (2018). Politik iktidar bağlamında hayvan çiftliği romanı. Giresun Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 7/2, 1434-1437.

  • Özsürer, E. (2012). Türk-Yunan ilişkilerinde “biz” ve “öteki” önyargıların dinamikleri. Avrasya İncelemeleri Dergisi (AVİD), 1/2, 269-309.

  • Polat, F. ve Kaya, E. (2017). Bir ötekileştirme pratiği: Türkiye’de yaşayan Suriyelilere yönelik tutumlar. Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü e-Dergi, 1/1, 38-48.

  • Püsküllüoğlu, Ali. (2000). Türkçe sözlük, B.3, Ankara: Arkadaş Yayınevi.

  • Sağlam, T. Çay ve Yaşar, M. (2017) Teoride, pratikte ve araştırmalarda öteki ve ötekileştirme. International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 12/3,135-154.

  • Soysal, S. (2008). Güç istenci ve yorum. Tabula Rasa-Felsefe & Teoloji, 8,125-135.Ulağlı, S. (2006). İmgebilim “ötekinin” bilimine giriş. Ankara: Sinemis Yayınları. Uygur, N. (1997). Dilin gücü. İstanbul: Yky Yayınları.

  • Yağbasan, M. ve Şiş, A. (2006). Kamu kurumlarında iletişimsel ortamın analizi. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 16/1, 269-284.

  • ENCYCLOPEDİA BRİTANNİCA. Animal farm and nineteen eighty-four.https://www.britannica.com/biography/George-Orwell/Animal-Farm-and-Nineteen-Eighty-four adresinden erişildi. (ET: 14.10. 2020)

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics