NİTEL BİR ARAŞTIRMA TEKNİĞİ OLARAK: DURUM ÇALIŞMASI

Author :  

Year-Number: 2020-33
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 1161-1167
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmada, durum çalışmasının nitel bir araştırma yöntemi olarak geçmişten bugüne gelişimi, durum çalışmasına karşı olan önyargılar, alan yazısında geçen farklı tanımları ve türleri, planlama aşamaları, geçerlilik güvenirlik kavramları, genelleme çalışmaları ve desenine değinilmiştir. Yapılan araştırmada durum çalışmasının kullanım alanları, yararlı ve zararlı yönleri ile ilgili bilgiler sunulmaktadır. Durum çalışmasının sosyal bilim alanında kullanıma başlanılması, süreç içerisinde alana birçok katkıda bulunmuştur. Genellikle dil öğrenimi konusunda çok elverişli bir çalışma tekniği olarak görülür. Sağladığı veri arşivi sayesinde, kaynak teşkiline katkı sağlamıştır. Görünüşte durum çalışması genelleme tekniği olarak gözükse de asıl amacı kuram oluşturmaktır. Tam teşekkürlü pilot çalışmalarda, vaz geçilmez bir araştırma yöntemi olarak bilinir. Durum çalışması geniş bir sınıf hakkında bilgi toplayamaz ama fenomen bir sınıfın tek bir örneğini ayrıntılı bir şekilde inceleme sağlaya bilir. Bu açıklamam doğrudan değil ama dolaylı yollarla durum çalışmasının geleneksel bilgeliğini ortaya koymaktadır. Pozitivizm ötesi anlayışını ortaya koyduğu tek bir doğrunun olmadığı düşüncesinden yola çıkarak vaka analizinin kullanıla bilirliğini, yol göstermede büyük katkı sağlayacağı ortadadır.

Keywords

Abstract

İn this study, the development of case study from past to present as a qualitative research method prejudices against case study, different definitions and types, planning, stages, validity and reliability concepty generalizasyon studies and pattern are mentioned. Usage areas, useful and harmful aspects of case studies. The introduction of the case study in the field of social science has made many contributions to the field in the process. It is generally regarded as a very convenient working technique for language learning. Although apparently the case study seems to be a generalization technique, its main purpose is to create a theory. It is known as an indispensable research method in pilot studies with full thanks. Case study cannot collect information about a large class, but the phenomenon can provide a detailed study of a single instance of a class. This statement is not direct but indirectly reveals the traditional wisdom of the case study. t is obvious that the usability of case analysis will make a great contribution in guiding, based on the idea that there is not a single truth that reveals the post-positivist understanding.

Keywords


  • Aytaçlı, B (2012). Durum çalışmasına ayrıntılı bir bakış. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim

  • Aytaçlı, B (2012). Durum çalışmasına ayrıntılı bir bakış. Adnan Menderes Üniversitesi Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Dergisi, 3(1), 1-9.

  • Baltacı, A (2018). Nitel Araştırmalarda Örnekleme Yöntemleri ve Örnek Hacmi Sorunsalı Üzerine Kavramsal bir İnceleme. Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi. 231-274.

  • Baloğlu, B (2017). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemi. Der Yayınları. 4.Basım.

  • Creswell, J. W (2014). Araştırma deseni: Nitel, nicel ve karma yöntem yaklaşımları (Çev. Demir, S. B). Ankara: Eğiten Kitap Yayıncılık. 4.Baskı.

  • Eisenhardt, M.K (1989). Building Theories from Case Study Research. The Academy of Manegement Review, Vol. 14, No, 4. pp. 532-550

  • Erginer, F (2006). Durum Çalışması. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Yüksek Lisan programı, Yayınlanmamış Ders Notları, Ankara.

  • Flyvbjerg, B (2006). Five Misunderstansing About Case-Study Reserach. Qualitative İnquiry, vol. 12, no;2, pp. 219-245

  • Glasne, C (2015). Nitel araştırmaya giriş (Çev. Ersoy,A ve Yalçınoğlu, P). Ankara Anı Yayıncılık. 5. Baskı

  • Güler, G (2014). Durum (Örnek olay çalışması). Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi.

  • Karasar, N (2018). Bilimsel araştırma yöntemi: Kavramlar ilkeler teknikler. Nobel Akademik Yayıncılık Eğitimi Danışmanlık Tic. Ltd. Şti, 2.yazım, 33. basım

  • Leylum, Ş.O. , Odabaşı, H.F ve Yurdakul, K.I (2017). Eğitim Ortamlarında Durum Çalışmasının Önemi. Eğitimde Nitel Araştırmalar Dergisi, 5(3), 369-385

  • Mazlum, A ve Mazlum, M. M (2017). Sosyal bilimlerde araştırma yönteminin belirlenmesi. Sosyal Bilimler Araştırma Dergisi, 1-21.

  • Robsen, C (2015). Bilimsel araştırma yöntemleri: Gerçek dünya araştırması (Çev. Ş. Çınkır ve N. Demirkasımoğlu). Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Saban, A. , Koçbeker, B.K. , Alan, S. , Doğru, S. , Ege, İ. , Arslantaş, S. ,Çınar, D ve Tunç, P(2010). Eğitimbilim Alanında Nitel Araştırma Metodolojisi ile Gerçekleştirilen Makalelerin Analiz Edilmesi. Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleş Eğitim Fakültesi Dergisi, 30, 125- 142

  • Sarpkaya, R (2002). Eğitim Örgütlerinde Çatışma Yönetimi ve Bir örnek Olay. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi. 414-429.

  • Subaşı, M ve Okumuş, K (2017). Bir araştırma yöntemi olarak durum çalışması. Atatürk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21(2): 419-426.

  • Şahin, S. , Atasoy, B. , Somyürek, S (2010). Öğretmen eğitiminde örnek olay yöntemi. Gaziantep Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 9(2); 227-253.

  • Vural, R. ve Cenkseven, F (2005). Eğitim araştırmalarında örnek olay (vaka) çalışmaları: Tanımı, Türleri, Aşamaları ve Raporlanması. Burdur Eğitim Fakültesi Dergisi, 6 (10), 25-38

  • Yin, R. K (2003). Case Study Research Design and Methods (3. Baskı). London: Stage Publications.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics