Gelenekselden Dijitale Tv Yayıncılığının Dönüşümü: Medya Çalışanları Üzerine Bir Araştırma

Author :  

Year-Number: 2024-Cilt 10 Sayı 4
Yayımlanma Tarihi: 2024-07-24 19:42:50.0
Language : Türkçe
Konu : Gazetecilik ve Medya Çalışmaları
Number of pages: 655-668
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Televizyon, kitle iletişim araçları içerisinde birden fazla duyuya hitap edebilme özelliğiyle insanlar tarafından uzun yıllar boyunca çok fazla ilgi gören bir mecra olmuştur. Ancak internet teknolojisinin yaygınlaşması, yakınsak teknolojilerin gelişmesini hızlandırmış bunun sonucu olarak da kullanıcının içeriğe ulaşma şekli tamamen değişmiştir. Televizyon özellikle de son yıllarda çok daha fazla kullanıcı tarafından takip edilmeye başlanan dijital medya platformları karşısında izleyici kaybetmiştir. Dolayısıyla da geleneksel televizyon yayıncılığı eski gücünü geri kazanmak adına bir değişim ve dönüşüm çabası içine girmiştir. Geleneksel televizyon yayıncılığının aksine dijital medya platformları birçok farklı teknolojik cihazdan erişilebilir olması, zaman ve mekân kavramından bağımsız olarak izlenebilmesi, geleneksel televizyon yayıncılığındaki gibi belli bir yayın akışına bağlı kalmak durumunda olmaması, geleneksel televizyona göre reklam ve sansür gibi olgulardan bağımsız hareket etmesi ve en önemlisi zengin ve kaliteli içerik sunmasıyla televizyon karşısında çok daha avantajlı bir konum elde etmiştir.

Bu araştırmanın amacı, geleneksel televizyon yayıncılığının dijital platformlar karşısında geçirdiği dönüşümü bizatihi sektörün içinde çalışan dolayısıyla da dönüşüme tanıklık eden medya çalışanlarının gözünden anlatmaktır. Araştırmanın yöntemi, nitel araştırma yöntemleri çerçevesinde ilerlemiş, veri toplama tekniği olarak derinlemesine görüşme yöntemi kullanılmıştır. Amaçlı örneklem çerçevesinde tipik durum örnekleme yöntemi ile CNN Türk televizyonunda çalışan 10 medya çalışanı araştırmaya örneklem olarak seçilmiştir. Araştırma sonucunda geleneksel televizyon yayıncılığının özellikle ülkemizde dijital dönüşüme yeteri kadar ayak uyduramadığı ve bu değişime gerekli refleksi gösteremediği takdirde özellikle günümüz çocuklarının büyümesiyle çok daha az bir izler kitle tarafından takip edileceği sonuçlarına varılmıştır.

Keywords

Abstract

Television has been a medium that has attracted a lot of attention by people for many years with its ability to appeal to more than one sense in the mass media. However, the spread of Internet technology has accelerated the development of convergent technologies, and as a result, the way the user reaches the content has completely changed. Television has lost its audience especially in the face of digital media platforms, which have started to be followed by a lot more users in recent years. Therefore, traditional television broadcasting has entered into a change and transformation effort in order to regain its former power. Unlike traditional television broadcasting, digital media platforms have gained a much more advantageous position in front of television by being accessible from many different technological devices, being able to watch independently of the concept of time and space, not having to adhere to a certain broadcast stream as in traditional television broadcasting, acting independently of phenomena such as advertising and censorship compared to traditional television, and most importantly, providing rich and high-quality content.

The aim of this study is to explain the transformation of traditional television broadcasting in the face of digital platforms through the eyes of media employees who work in the sector themselves and therefore witness the transformation. The method of the study has progressed within the framework of qualitative research methods, and the in-depth interview method has been used as a data collection technique. Within the framework of the purposeful sampling, 10 media employees working at CNN Türk television were selected as a sample for the study using the typical case sampling method. As a result of the research, it was concluded that traditional television broadcasting, especially in our country, will be followed by a much smaller audience, especially with the growth of today's children, if it does not keep up with the digital transformation sufficiently and cannot show the necessary reflex to this change.

Keywords


                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics