İlk Ve Ortaokulda Görev Yapan Yöneticilerin Öğretmenlere Mobbing Uygulama Nedenleri

Author :  

Year-Number: 2022-63
Yayımlanma Tarihi: 2022-10-02 21:48:14.0
Language : Türkçe
Konu : Eğitim Bilimleri
Number of pages: 1721-1731
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı ilk ve ortaokulda görev yapan yöneticilerin öğretmenlere mobbing uygulama nedenlerini açıklamaktır. Mobbing, hedeflenmiş bir bireyin etkinliklerini önleyip bireyi rahatsız ederek mutsuz edip okuldan ayrılmasını sağlamak olarak açıklanabilir. Bu çalışmada Diyarbakır ili Bağlar ilçesi ilköğretim okullarında çalışan öğretmenlerin mobbing davranışlarına hedef olma sebepleri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırma, Diyarbakır ili Bağlar ilçesinde çalışan 100 öğretmenle yapılmıştır. Yapılan araştırma bize öğretmenlerin, psikolojik şiddette maruz kaldığını gösteriyor.  Yapılan mobbing durumları; söz ile tehdit etme, aşırı kontrol etme, küçük düşürme, kişiyi görmezden gelme, fazladan iş yükleme olarak tespit edilmiştir. Psikolojik şiddetin bireyler üzerindeki tesirleri; tedirginlik, tükenmişlik,  sessiz kalma, isteklendirme düşüklüğü, stres yapma, özgüvenin azalması ve aile yaşantısını olumsuz yönde etkileme olarak belirtilmiştir. Öğretmenler açısında bu durum önem arz etmektedir.

Keywords

Abstract

The purpose of this research is to explain the reasons why the administrators working in primary and secondary schools apply mobbing to teachers. Mobbing can be explained as preventing a targeted individual's activities, disturbing the individual, making them unhappy and leaving the school. In this study, it was tried to determine the reasons why teachers working in primary schools in Diyarbakır province Bağlar district were the target of mobbing behaviors. The research was conducted with 100 teachers working in Bağlar district of Diyarbakır province. The research shows us that teachers are exposed to psychological violence. Mobbing situations; threatening with words, excessive control, humiliation, ignoring the person, and overloading. The effects of psychological violence on individuals; anxiety, burnout, staying silent, low motivation, stress, decreased self-confidence and negatively affecting family life. For teachers, this is important.

Keywords


  • 1. Acar, A. B. & Dündar, G. (2008). İş Yerinde Psikolojik Yıldırmaya (Mobbing) Maruz Kalma Sıklığı ile Demografik Özellikler Arasındaki İlişkinin İncelenmesi. İstanbul Üniversitesi İşletme Fakültesi Dergisi(2), 111

  • 2. Akpunar, E. N. (2016). Öğretmenlerin Mobbing Algısının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi. Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 15(56), 295-308

  • 3. Altuntaş, C. (2010). Mobbing Kavramı ve Örnekleri Üzerine Uygulamalı Bir Çalışma. Journal of Yaşar Üniversity, 18(5), 29-95.k.

  • 4. Bahçe, Ç. (2007). Mobbing Oluşumunda Örgüt Kültürünün Rolü: Bir Örnek Uygulama. Ankara: Yüksek Lisans Tezi. Gazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • 5. Beşoğul, Ç. (2014). Öğretmenlerin mobbinge maruz kalma düzeyleri ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişki Kocaeli ili gölcük ilçesi örneği. (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Kocaeli: Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

  • 6. Boydak Özan, M. ve Nanto, Z. (2017). Öğretmenlerin yaşadıkları yıldırma eylemlerinin.çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. Atatürk Üniversitesi Kazım Karabekir Eğitim Fakültesi Dergisi, 34,173

  • 7. Cemaloğlu, N. ve Daşcı, E. (2017). “Mobbing”. Örgütsel Davranış ve Yönetimi (Edit. Servet Özdemir ve Necati Cemaloğlu) Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

  • 8. Cemaloğlu, N. ve Ertürk, A. (2007). Öğretmenlerin maruz kaldıkları yıldırma eylemlerinin cinsiyet açısından incelenmesi. Türk Eğitim Bilimleri Dergisi, 5(2), 345-365.

  • 9. Creswell, J. W. (2018). Araştırma deseni: Nitel, nicel ve karma yöntem yaklaşımları. Ankara: Eğiten Kitap.

  • 10. Ertürk, A. (2005). Öğretmen ve okul yöneticilerinin okul ortamında maruz kaldıkları

  • 12. Gökçe, A. T. (2006). İş Yerinde Yıldırma: Özel ve Resmi İlköğretim Okulu Öğretmen ve Yöneticileri Üzerinde Yapılan Bir Araştırma. Ankara: Doktora Tezi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi.

  • 13. Karasar, N. (2012). Bilimsel araştırma yöntemi. Ankara: Nobel Yayıncılık Merriam, S. B. (2013). Nitel araştırma: Desen ve uygulama için bir rehber. (3. Bs.). (Çev. Ed. S. Turan). Ankara: Nobel Yayıncılık.

  • 14. Özdemir, M. B. (2015). Eğitim Kurumlarında Mobbingi Önleme Noktasında Sendikaların Stratejik Rolü ve Önemi Nitel Çalışma. 21. Yüzyıl Eğitim ve Toplum Dergisi

  • 15. Solmuş, Tarık (2005). “İş yaşamında Travmalar: Cinsel Taciz ve Duygusal Zorbalık/Taciz. (Mobbing)”, İş-Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, C. 7, S. 2, Haziran.

  • 16. Tınaz, P. (2008). İşyerinde psikolojik taciz (Mobbing). 2. Baskı. İstanbul: Beta Yayınevi

  • 17. Tutar, H. (2004). İşyerlerinde Psikolojik Şiddet Sarmalı: Nedenleri ve Sonuçları. Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(2).

  • 18. Vardarlıer, P, Canol, S. (2017). İnsan Kaynakları Departmanının İşyerinde Mobbingi Azaltmaya ve Engellemeye Yönelik Uyguladığı Stratejiler: Çalışanlar Üzerine Yapılan Bir Araştırma. PESA Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 3 (3) , 1-17

  • 19. Yücetürk, Elif, Öke, M. Kemal (2005). “Mobbing ve Zorbalık: İlgili Hukuki Hususlar ile Türkiye'de İşyeri Zorbalığı Şubat, Güney Doğu Dergisi, 61-7.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics