ÖĞRETMENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME YÖNELİK TUTUM DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-49
Language : null
Konu :
Number of pages: 2206-2213
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada, öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutum düzeylerinin belirlenmesi ve tutum düzeylerinin bazı değişkenler açısından istatistiksel olarak anlamlı fark olup olmadığı araştırılmıştır. Araştırmadaki veriler, Diyarbakır ili merkez ilçelerinde görev yapan ortaokul öğretmenlerinden 2020-2021 eğitim öğretim yılının 2. dönemi içerisinde toplanmıştır. Elde edilen sonuçlara göre öğretmenlerin, programdaki tutuma ilişkin tutumlar ve olumlu tutumlar “iyi” düzey, olumsuz tutumlar ise “orta” düzeyde olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarının cinsiyet ve yaş değişkenine göre anlamlı fark olmadığı saptanmıştır. Öğretmenlerin kıdemlerine göre ölçme ve değerlendirme tutumu alt boyutlarından olan programdaki duruma ilişkin tutumlar arasında anlamlı fark olmadığı belirlenmiştir. Ancak diğer boyutlarında ise anlamlı farklılaşmanın olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerinin eğitim düzeylerine göre ölçme ve değerlendirme tutumu alt boyutlarından sadece olumsuz tutum arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin hizmet içi eğitim alıp almama durumlarına göre ölçme ve değerlendirme tutumu alt boyutlarından olan programdaki duruma ilişkin tutumları ve olumlu tutum boyutlarında anlamlı fark olduğu saptanmıştır.

Keywords

Abstract

In this study, the determination of teachers' attitude levels towards measurement and evaluation and whether there is a statistically significant difference in terms of some variables were investigated. The data in the research were collected from secondary school teachers working in the central districts of Diyarbakır province in the second term of the 2020-2021 academic year. According to the results obtained, it was determined that the attitudes and positive attitudes of the teachers towards the attitude in the program were at the "good" level, and the negative attitudes were at the "moderate" level. It was determined that there was no significant difference in the attitudes of teachers towards measurement and evaluation according to gender and age variables. It was determined that there was no significant difference between the attitudes towards the situation in the curriculum, which is one of the sub-dimensions of the attitude of measurement and evaluation according to the seniority of the teachers. However, it was determined that there was a significant difference in other dimensions. It was determined that there was only a significant difference between the negative attitudes of the measurement and evaluation attitude sub-dimensions according to the education levels of the teachers. It has been determined that there is a significant difference in the dimensions of attitudes towards the situation in the program and positive attitude dimensions, which are among the sub-dimensions of measurement and evaluation attitude, according to the teachers' in-service training or not.

Keywords


  • Akdağ Gürsoy, G. (2015). Alan İle İlişkilendirilmiş Uygulamalı Ölçme ve Değerlendirme Dersinin

  • Akdağ Gürsoy, G. (2015). Alan İle İlişkilendirilmiş Uygulamalı Ölçme ve Değerlendirme DersininÖğretmen Adaylarının Ölçme ve Değerlendirme Okuryazarlık Düzeylerine, Tutumlarına ve Alan Bilgilerine Etkisi. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü.

  • Aktaş ve Alıcı (2012), “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Dersine Yönelik Tutum Ölçeği” adlı araştırmasonucunda öğrencilerin okuduğu bölümlere ve cinsiyetlerine göre tutumlarında değişiklik olmadığı tespit edilmiştir.

  • Aktaş, M. ve Alıcı D. (2012). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme Dersine Yönelik Tutum Ölçeği’nin (EÖDTÖ) Geliştirilmesi. Journal Of Qafqaz . 37. 66-73.

  • Alıcı, D. (2011). Öğrenci performansının değerlendirilmesinde kullanılan diğer ölçme araç ve yöntemleri. S. Tekindal (Dü.) içinde, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (s. 127-168). Ankara: Pegem Akademi.

  • Alkharusi H. A., Aldhafri S. S., Alnabhani H. Z.ve Alkalbani, M. (2014). Factors related to teachers‟analysis of classroom assessments. International Journal of Social, Education, Economics and Management Engineering, 8(2), 538-541.

  • Alkharusi, H., Kazem, A. M. ve Al-Musawai, A. (2011). “Knowledge, skills, and attitudes of preservice andinservice teachers in educational measurement.” Asia-Pacific Journal of Teacher Education, 39(2): 113- 123.Altun, A. (2017). Öğretmen Adaylarının Ölçme Ve Değerlendirme Dersine Yönelik Tutum Ve Yeterlik Algılarının İncelenmesi. Kafkas Universitesi. Sosyal Bilimler Enstitu, (20), 361-375.

  • Atılgan, H. (2013). Değerlendirme ve Not Verme. H. Atılgan (Ed.). Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme içinde (s. 349-395). Ankara: Anı Yayıncılık.

  • Bakırcıoğlu, R. (2016). Ansiklopedik eğitim ve psikoloji sözlüğü. Ankara: Anı Yayıncılık.Başkonuş, T. (2018). “Beden Eğitimi Ve Spor Öğretmenlerinin Ölçme Ve Değerlendirmeye İlişkin Tutum Ve Yeterliklerinin İncelenmesi”, Doktora Tezi, Sakarya Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Sakarya

  • Büyüköztürk, Ş. (2011). Sosyal Bilimler İçin Veri Analizi El Kitabı (22. Baskı). Ankara: Pegem Akademi.

  • Can, M. F. (2014). Beden eğitimi öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme yeterliliklerine ilişkin algıları: Muğla ili örneği. Yayımlanmamış yüksek lisans tezi. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi, Muğla.

  • Çakan, M. (2011). Eğitim sistemimizde yaygın olarak kullanılan test türleri. S. Tekindal (Dü.) içinde, Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (s. 91-126). Ankara: Pegem Akademi.

  • Çalışkan, H. ve Yazıcı, K. (2013). Ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi vesosyal bilgiler öğretmenlerinin tutum düzeylerinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesi. International Journal of Human Sciences, 10(1), 398-415.

  • Çalışkan, H., ve Yazıcı, K. (2013). Ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi veÇardak, Ç . (2018). Öğretmen Adaylarının Ölçme ve Değerlendirme Dersine İlişkin Tutumları: AnadoluÜniversitesi Örneği . Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi , (29) , 401-453 . DOI: 10.14520/adyusbd.398714.

  • Demirel, Ö. (2003). Eğitim sözlüğü. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık.

  • Demirel, Ö. (2004). Kuramdan uygulamaya eğitimde program geliştirme (6. Baskı). Ankara: Pegem AErdoğdu, M. Y. (2010). Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarının bazı değişkenleraçısından incelenmesi, International Conference on New Trends in Education and Their Implications 11-13 November, Antalya

  • Erdoğdu, M. Y. (2010, Kasım). Öğretmenlerin Ölçme ve Değerlendirmeye Yönelik Tutumlarının BazıDeğişkenler Açısından İncelenmesi. International Conference on New Trends in Education and Their Implications’da sunulan bildiri, Antalya.

  • Erkuş, A. Sanlı, N. Bağlı, M. T. ve Güven, K. (2000). Öğretmenliğe ilişkin tutum ölçeği geliştirilmesi. Eğitim ve Bilim, 25(116), 27-33.

  • Gelbal, S. & Kelecioğlu, H. (2007). Öğretmenlerin ölçme ve değerlendirme yöntemleri hakkındaki yeterlilik algıları ve karşılaştıkları sorunlar. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 33, 135-145

  • Gül, E. (2011). İlköğretim öğretmen adaylarının ölçme-değerlendirme okuryazarlığı ve ölçme-değerlendirmeye ilişkin tutumlarının belirlenmesi. Yüksek Lisans Tezi, Fırat Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Elazığ.

  • Karagözoğlu, G.(2003).Eğitim Sistemimizde Öğretmen Yetiştirme Politikamıza Genel Bir Bakış, EğitimdeYansımalar: VII Çağdaş Eğitim Sistemlerinde Öğretmen Yetiştirme Sempozyumu, Cumhuriyet Üniversitesi Kültür Merkezi, s. 10-12.

  • Karaman, P. (2014). Öğretmen adaylarının ölçme-değerlendirme okuryazarlıklarının belirlenmesi ve mikro-öğretim yoluyla geliştirilmesi. Doktora Tezi, On Sekiz Mart Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Çanakkale.

  • Kilmen, S. & Çıkrıkçı-Demirtaş, N. (2009). Sınıf Öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme ilkeleriniuygulama düzeylerine ilişkin görüşleri. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi, 42 (2), 27- 55.

  • Özçelik, D. A. (1981). Okullarda Ölçme ve Değerlendirme. Ankara: ÜSYM Eğitim Yayınları.

  • Quilter, S. M. ve Gallini, J. K. (2000). Teachers assessment literacy and attitudes. The Teacher Educator, 36(2), 115-131.

  • Saraç, N.E. (2007). İlköğretim ve Ortaöğretim Matematik Bölümü Öğretmen Adaylarının Çoklu ZekaAlanlarının Belirlenmesi ve Matematik ile Öğretmenlik Mesleğine Karşı Tutumlarının İncelenmesi. Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Balıkesir.

  • Sevimli, N, E. (2010). Matematik Öğretmeni Adaylarının İstatistik Dersi Konularındaki Kavram Yanılgıları;İstatistik Dersine Yönelik Öz Yeterlik İnançları ve Tutumlarının İncelenmesi. Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, İstanbul.

  • Tolan, B., İsen, G. ve Batmaz, V. (1985). Ben ve Toplum, Ankara: Teori Yayınları

  • Uysal, M., Öztürk, H. & Döş, İ. (2013). Eğitimde ölçme ve değerlendirme. Ankara: Nobel AkademikYıldırım, K., Arastaman, G. ve Dasci, E. (2016). “The Relationship between Teachers’ Attitudes towardMeasurement and Evaluation and their Perceptions of Professional.” Eurasian Journal of Educational Research, 62: 77-96. DOI: 10.14689/ejer.2016.62.6.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics