FİNNEY KİNNEY RİSK ANALİZİ İLE GIDA MAMÜLERİ DAĞITIMI YAPAN BİR İŞLETMEDEKİ TEHLİKE VE RİSKLERİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-46
Language : null
Konu :
Number of pages: 1320-1331
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

6331 sayılı İş sağlığı ve Güvenliği Kanunu’na göre işveren işyerlerinde çalışanlarının maruz kalacağı tehlike ve riskleri analiz ederek sağlıklı ve güvenli çalışma ortamı sağlamak ile yükümlüdür. İşyerinde ve işin özelliğinden dolayı çalışanlar, birçok risklere maruz kalarak iş kazası ve meslek hastalığı yaşamaktadır. İş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı proaktif yaklaşımlardan en önemlisi çalışma ortamındaki tehlike ve risklerin risk analiz yöntemleri ile analiz edilerek düzeltici ve önleyici faaliyetlerde bulunmaktır. İş kazalarının ve meslek hastalıklarının birinci kaynağı çalışanların yaptıkları tehlikeli hareket ve tehlikeli durumlardır. İş kazalarının % 98 ine insan faktörü etki etmektedir. Finney Kinney, 5x5 Matris ve L tipi Matris analiz yöntemleri kullanılarak iş kazalarına karşı çalışmalar işletmelerde yapılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada, Gıda mamülleri dağıtımı yapan bir depodaki çalışmaların saha gözetimi yapılarak tespit edilen tehlike ve risklerin Finney Kinney Risk Değerlendirmesi yöntemi kullanılarak riskler analiz edilmiş, düzeltici önleyici faaliyetler önerilerek son durumda risklerin sonucu tekrar analiz edilerek kategorize edilmeye çalışılmıştır. Riskler önem sırasına ve risk skoruna göre kırmızı, turuncu, sarı, yeşil olarak renklendirilmiştir. Risk analizi sonucunda 35 tane risk tespit edilerek analizi yapılmıştır. Çalışmada elde edilen veriler, aynı iş koluna sahip işletmelerde görev iş güvenliği uzmanına ve işletme sahibine risk analizi çalışmaları sırasında referans olması bakımından literatüre katkı sağlayacaktır.

Keywords

Abstract

According to the Occupational Health and Safety Law No. 6331, the employer is obliged to provide a healthy and safe working environment by analyzing the dangers and risks to be exposed to the employees in the workplaces. In the workplace and due to the nature of the work, employees are exposed to many risks and experience work accidents and occupational diseases. The most important proactive approach against occupational accidents and diseases is to carry out corrective and preventive actions by analyzing the dangers and risks in the working environment with risk analysis methods. The primary source of work accidents and occupational diseases is the dangerous movements and dangerous situations of the employees. 98% of work accidents are affected by the human factor. By using Finney Kinney, 5x5 Matrix and L-type Matrix analysis methods, studies against occupational accidents are tried to be carried out in enterprises. In this study, the risks were analyzed by using the Finney Kinney Risk Assessment method of the hazards and risks detected by performing field surveillance of the works in a warehouse that distributes food products, and the results of the risks were re-analyzed and categorized in the last case by recommending corrective and preventive actions. Risks are colored red, orange, yellow, green according to the order of importance and risk score. As a result of the risk analysis, 35 risks were identified and analyzed. The data obtained in the study will contribute to the literature in terms of being a reference for the job security specialist and the business owner during the risk analysis studies in the enterprises with the same business line.

Keywords


  • Acar, B. & Sönmez, İ. (2020). Güneş Enerji Santralleri Kurulum Aşamasında Alınacak Olan İş Sağlığı Ve

  • Acar, B. & Sönmez, İ. (2020). Güneş Enerji Santralleri Kurulum Aşamasında Alınacak Olan İş Sağlığı Ve Güvenliği Önlemleri. Doğu Fen Bilimleri Dergisi, 3 (2), 95-108.

  • Caniklioğlu, N.(2012). 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununda Öngörülen İşveren Yükümlülükleri.Türkiye Toprak, Seramik, Çimento ve Cam Sanayii İşverenleri Sendikası, Çalışma Mevzuatı Seminer Notları, Antalya, 26- 30 Eylül 2012, s. 27-84.

  • Çağatay, G. & Çobanoğlu, Z. (1997). Risk İletişimi ve Risk Yönetimi. Ankara: Çevre Sağlığı Temel Kaynak Dizisi No: 47.

  • Dizdar, N. (2016). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri, Erzurum Atatürk Üniversitesi. Açıköğretim Fakültesi Ders Notu.

  • Erdoğan, H. (2017). İş Sağlığı ve Güvenliği Sınavlarına Hazırlık. Bursa: Emin Yayınları.

  • Etöz, M. & Tulga, İ. (2015). İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmetleri İçin Yeni Bir Model: Araç ve Hizmet Rotalama Problemi (Ahrp) ve Ampirik Uygulaması. Akdeniz İİBF Dergisi, 15 (32) , 53-65.

  • Gür, B, Yavuz, Ş., Çakır, A. D. & Köse, D. A. (2021). Determination of Hazards and Risks in a Solar Power Plant Using the Matrix Risk Analysis. European Journal of Science and Technology, (23), 497-511.

  • Ishikawa, K. (1991). Guide to Quality Control, Asian Productivity Organisation.

  • Koç, T.S. (2015) İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamalarının Örgütsel Güven ve İş Tatminine Etkisi: Alanya’daKonaklama İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi.

  • Mertoğlu, B. (2018). İSG 501 – İş güvenliği mühendisliği ders notları. İstanbul: Okan Üniversitesi.

  • Odaman, S.(2006). İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Tarafların Önemli Hak ve Yükümlülükleri İle Uluslararası Standart, Legal, İHSGHD, S. 11, C. 3, s. 886.

  • Orhan, S. Özkan, E. & Uysal, S. (2017). Dışarıdan İş Sağlığı ve Güvenliği Hizmeti Sağlama ModellerindenBiri Olarak Türkiye’de Uygulanan Ortak Sağlık Güvenlik Birimi Hizmetlerinin Etkinliği: Örnek Bir Uygulama. İşletme Bilimi Dergisi, 5 (3) , 207-234. DOI: 10.22139/jobs.358810.

  • Ölçücü Şensoy, H. & Ersöz Kaya, İ. (2019). Tehlikeli Atık Bertaraf Tesislerinde Meslek Hastalığı veBiyolojik Faktörler Açısından Risk Değerlendirmesi. Avrupa Bilim ve Teknoloji Dergisi, (17) , 1375-1382. DOI: 10.31590/ejosat.668653.

  • Ölmez, H. Ergun İ. Ensarı-Özay M. & Can E. (2021). Normallesme Sürecinde Ofis Çalısmalarında Covid-19’u Önlemede Balık Kılçıgı Yöntemi ile Sebep Sonuç Analizi. International journal of advances in engineering and pure sciences, 33(1), 111-120., Doi: 10.7240/jeps.749452

  • Özkılıç, Ö. (2005). İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemleri ve Risk Değerlendirme Metodolojileri (3. Baskı). Ankara, TİSK Yayını, No: 246.

  • Özlem, Ö. (2007). İş Sağlığı, Güvenliği ve Çevresel Etki Risk Değerlendirmesi, Tisk Yayınları, Yayın No: 540.

  • Pelit, E. & Gülen, M. (2018). İş-Çalışan Sağlığı ve Güvenliği Kapsamındaki Uygulamaların İşgörenlerinKuruma Güvenlerine Etkisi Üzerine Bir Araştırma: Beş Yıldızlı Otel İşletmeleri Örneği. İşletme Araştırmaları Dergisi, 10(3), 767-787.

  • Resmi Gazete, (2012). 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu, 52/28339.

  • Saka, Y. (2020). Çalışma Ortamında Risk Etmenleri. Erzurum: Atatürk Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi Yay.

  • Samantra, C. Datta, S. & Mahapatra, S.S. (2017). Analysis of occupational health hazards and associatedrisks in fuzzy environment: a case research in an Indian underground coal mine. Int. J. Inj. Contr. Saf. Promot. 24 (3), 311-327.

  • Şimşek, S. (2020). İş Sağlığı ve Güvenliği Kapsamında Risk Değerlendirme Metotlarından Finney Kinney Metodunun Bir Örnekle Değerlendirilmesi. İSG Akademik, 2 (2) , 91-99.

  • Şimşek, S. & Doğan, F. (2019). Otel Çalışanlarının Psikososyal Risk Etmenleri Açısından Mobbinge Maruz Kalmalarının Araştırılması. İSG Akademik, 1 (1) , 59-67.

  • Yavuz, Ş. Gür, B. & Yavuz, A. (2020). İmalat işlerinde çalışanlarda iş sağlığı ve güvenliği algı düzeyinin incelenmesi. Journal of Social and Humanities Sciences Research, 7(59), 2618-2627.

  • Yılmaz, İ. A. (2013). İş Sağlığı ve Güvenliğinde Kaza Zinciri Teorisinin Önemi ile Açık İşletmelerdeki Tehlikeli Hareket ve Tehlikeli Durumlar. Journal of Underground Resources, (3), 27-39

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics