65-70 Yaş Aralığındaki Bireylerin İnternet Ve Sosyal Medya Kullanımı Üzerine Bir Araştırma

Author :  

Year-Number: 2019-15
Language : null
Konu :
Number of pages: 30-39
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Teknolojinin günden güne ilerlemesi ve küreselleşme ile birlikte internet ve sosyal medya kullanımı da giderek artmaktadır. Genç, yaşlı hatta çok küçük yaştaki çocuklar bile internet ve sosyal medya ortamında çok yoğun bir şekilde vakit geçirmektedir. Yapılan araştırmalar da bu konuyu destekler niteliktedir. Araştırmamızda, 65-70 yaş aralığında toplam 10 kişi ile internet ve sosyal medya kullanımı üzerine odak grup görüşmesi yapılmıştır. Yapılan görüşme neticesinde; internetin ve sosyal medyanın çok etkin kullanıldığı, hayatlarının olmazsa olmaz parçası olduğu, hayatı kolaylaştırdığı, ilerleyen yaşların verdiği dezavantajları çoğu konuda etkisiz bıraktığı, güncel birçok ihtiyaçlarında internetin yardımlarına koştuğu, bankacılık ve fatura ödemesi gibi maddi işlemleri internet üzerinden yaptıkları, sosyal ağlarda her gün vakit geçirdikleri, geçmişte irtibatlarının bir şekilde kesildiği arkadaş çevresiyle sosyal medya aracılığıyla tekrar görüşebildikleri, sosyal medya ve internet ortamının kendilerince hiçbir zaman olumsuz bir durum oluşturmadığı görülmüştür

Keywords

Abstract

With the progress of technology and globalization, internet and social media usage is increasing. Even young, old and very young children spend a lot of time in the internet and social media. Research has also supported this issue. In our study, a focus group interview was made on internet and social media usage with a total of 10 people aged 65-70. As a result of the interview; internet and social media are used very effectively, they are the sine qua non of life, make life easier, adversely affect the disadvantages of advancing ages, they go to the help of the internet in many current needs, they make financial transactions such as banking and bill payments on the internet and spend time on social networks every day. In the past, it was seen that social media and internet environment did not constitute a negative situation for themselves.

Keywords


  • Bak, Gökhan ve Eşidir, Osman Vedüd (2018). Yeni Medyada Reklam Stratejileri. Mustafa Talas,

  • Bak, Gökhan ve Eşidir, Osman Vedüd (2018). Yeni Medyada Reklam Stratejileri. Mustafa Talas,Hasan Çiftçi, Elvan Yalçınkaya, Др. Бауыржан Ботакараев, Калдыгул Адилбекова (Editörler),Recent Discussions In Social Sciences (205-216), İKSAD Yayınevi, (Çevrimiçi) https://docs.wixstatic.com/ugd/614b1f_d2ddd44a7d3c4324887470acc2aa8c66.pdf

  • Baybaş, Buğçe Kamer ve Şahin, Sevnaz (2018). Teknoloji Üzerine Diyalog Geliştirmeye DayalıKuşaklar Arası Bir Odak Grup Çalışması, Dokuz Eylül Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, C: 5, S: 2, 82-97.

  • Bostancı, Meltem (2012). Stratejik Bir İletişim Aracı Olarak Kamu Diplomasisi: Kamu Diplomasisinde Medyanın Rolü ve Önemi, İstanbul: Anahtar Kitaplar Yayınevi.

  • Elden, Müge. (2013). Reklam ve Reklamcılık, 2. bs., İstanbul: Say Yayınları.

  • Erendağ Sümer, Fulya (2017). Sosyal Medya Kullanım Pratikleri Üzerine Ampirik Bir Çalışma, Global Media Journal TR Edition, C: 8, S: 15, 166-181.

  • Eşidir, Osman Vedüd ve Bak, Gökhan (2018). Uluslararası Bilimsel Organizasyonların Sosyal Medya Kullanımı: İKSAD Örneği, ATLAS Ulusal Sosyal Bilimler Dergisi, C:2, S:3, 62-70.

  • İslamoğlu, Ahmet Hamdi (2011). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntemleri (SPSS Uygulamalı), 2. bs., İstanbul: Beta Yayıncılık.

  • Karasar, Niyazi (2009). Bilimsel Araştırma Yöntemi: Kavramlar-İlkeler-Teknikler, 19. bs., Ankara: Nobel Yayıncılık.

  • Şentürk, Şenay Demet (2017). 60 yaş Üstü Bireylerin Sosyal Ağlarda Yer Alma Motivasyonları: Facebook Örneği, Yeni Medya Elektronik Dergi-eJNM, C: 1, S: 2, 183-195.

  • Tekedere, Hakan ve Arpacı, Fatma (2016). Orta Yaş ve Yaşlı Bireylerin İnternet ve Sosyal Medyaya Yönelik Görüşleri, Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, Y: 20, S: 2, 377-392.

  • Tengilimoğlu, Emre. (2014). Hastane ve Hekim Tercihinde Sosyal Medya Kullanımının Etkisi: Ankara İli Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Atılım Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.

  • Yazıcıoğlu, Yahşi ve Erdoğan, Samiye (2011). SPSS Uygulamalı Bilimsel Araştırma Yöntemleri, 3. bs., Ankara: Detay Yayıncılık.

  • Yıldırım, Ali ve Şimşek, Hasan (2005). Nitel Araştırma Yöntemleri, 5. bs., Ankara: Seçkin Yayıncılık.

  • Yıldırım Becerikli, Sema (2013). Kuşaklararası İletişim Açısından Yeni İletişim TeknolojilerininKullanımı: İleri Yaş Grubu Üzerine Bir Değerlendirme, İstanbul İletişim Fakültesi Dergisi, S: 44, 19-Yıldız, Ali ve Demir, Fatih Mehmet (2016). Üniversite Öğrencilerinin İnternet ve Sosyal MedyaKullanım Amaçlarının Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Örneği, Sosyal ve Beşeri Bilimler Araştırmaları Dergisi, C. 17, S. 37, s. 18-36.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics