Beşeri Sermayenin Aşınmasında PSikolojik Taciz Faktörü

Author :  

Year-Number: 2018-11
Language : null
Konu :
Number of pages: 341-348
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bireyler çalıştıkları iş yerlerinde çeşitli sorunlarla karşılaşabilmektedir. Bu sorunlardan en güncel ve en yaygın olanı psikolojik tacizdir. Psikolojik taciz bireyi öncelikle ruhsal ve fiziksel olarak etkiler. Sonrasında ise yargı süreçleri başlar. Bu esnada sağlık ve yargı alanlarında ciddi harcamalar yapılır. Ancak bu noktada en önemli husus, beşeri sermayenin aşınmasıdır. Zira beşeri sermayenin taşınmasıyla toplumlar ekonomik güç kayıpları riskiyle karşı karşıya kalabilmektedirler. Çünkü bireyler psikolojik taciz yaşadıklarında bir ödünleşim mekanizması içine girerler. Bir başka deyişle bireyler beşeri sermayeleri için yapacakları harcamayı, sağlık ve yargı harcamaları olarak tahsis etmek zorunda kalırlar. Bu durum ise beşeri sermayesinin kalitesinin düşmesine neden olur. Beşeri sermayedeki aşınma da üretim düzeyinin düşmesine sebep olur. Üretim düzeyinin düşmesi ise yatırımların düşmesi ve işsizlikle sonuçlanabilir. İşte bu çalışmada da böyle bir iktisadi mekanizmadan bahsedilmiştir. Çalışmada bireylerin yaşadığı psikolojik taciz nedeniyle sağlık ve yargı harcamalarının arttığı ve bunun da beşeri sermayenin aşınmasına sebep olduğu vurgulanmıştır. Çalışma sağlık ve hukuk alanında yapılacak düzenlemelerle beşeri sermayenin aşınmasının engellenebileceği hipoteziyle sonlandırılmıştır.

Keywords

Abstract

Individuals can face various problems in the places they work. One of the most popular and the most contemporary problem is mobbing. Mobbing primarily affects the indiviudal as physical and mental. After that, judicial processes start. Meanwhile, dramatical expenditures are realized in the scopes of health and judgement. However, the most important point in this is the depreciation of human capital. Then, societies can face the risk of economic power loss with the depreciation of human capital. The reason is that when individuals are exposed to mobbing, they enter in a trade-off mechanism. In other words, they ought to allocate the expenditures for health and judgement instead of the expenditures they would make to develop their quality of human capitals. This situation causes the quality of human capital to decrease. And, the depreciation of human capital results in a decrease in production level. In addition, the decrease in production level can cause a decreases in investements and thereby decreasing in employment level. Such kind of mechanism is told in this study. In the study it is emphasized that due to the mobbing individuals are exposed to, health and judgement expenditures increase and this results in depreciation in human capital. The study is ended with the hypothesis that the depreciation of human capital can be blocked by making regulations in the scopes of health and judgement.

Keywords


  • Akgeyik, T., Güngör, M., UŞEN, Ş & OMAY, U. (2009). “İşyerinde Psikolojik Taciz Olgusu:

  • Akgeyik, T., Güngör, M., UŞEN, Ş & OMAY, U. (2009). “İşyerinde Psikolojik Taciz Olgusu:Niteliği, Yaygınlığı ve Mücadele Stratejisi”, Sosyal Siyaset Konferansları Dergisi, 0(56): 91-150.

  • Aksu, L. (2016). “Türkiye’de Beşeri Sermayenin Önemi: İktisadi Büyüme İle İlişkisi, Sosyal ve stratejik Analizi”, İktisat Politikası Araştırmaları Dergisi, 3(2): 68-129.

  • Baumol, W. J. & Blinder, A. S. (2006). Economics- Principles and Policy, Thomson South-Wetern, China.

  • Bilge, S. S. (2016). “Mobbing Terimi ve Türk Hukuk Düzeninde İncelenmesi”, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 65(4): 1245-1290.

  • Demir, Ş. (2009). “Mobbing Olgusunun Hukuki Değerlendirmesi”, 67(2), 139-145.Erdem, M. R. & Parlak, B. (2010). “Ceza Hukuku Boyutuyla Mobbing”, TBB Dergisi, 2010(88): 261-286.

  • Göztepe Çelebi, E. (2015). “Anayasa Mahkemesi’nin “Mobbing” Başvurularına İlişkin Kararlarının Değerlendirilmesi”, Anayasa Dergisi, 32(-): 323-342.

  • Gürler, C. (2014). “Avukatın Hak ve Yetkileri”. (Ed. Ufuk Aydın), Avukatlık ve Noterlik Hukuku,4. Baskı, ss. 26-41, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 2274/Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 1271, Anadolu Üniversitesi Web-Ofset Tesisleri, Eskişehir.

  • Hubbard, R. G. & O’brien, A. P. (2006). Economics, Pearson Prentice Hall, New Jersey.

  • Hüseyinli, N. & Aslan Atabay, H. (2017). “Psikolojik Tacizin İçtihatlar Işığında Uygulamadaki Yeri”, İnönü Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, 8(2): 603-636.

  • Mankiw, N. G. (2008). Principles of Economics, Fifth Edition, South-Western Cengage Learning, Canada.

  • Mercanlıoğlu, Ç. (2010). “Çalışma Hayatında Psikolojik Tacizin (Mobbing) Nedenleri, Sonuçları ve Türkiye’deki Hukuksal Gelişimi”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(2): 37-46.

  • Özkul, B & Çarıkçı, İ. H. (2010). “Mobbing ve Türk Hukuku Açısından Değerlendirilmesi”, Süleyman Demirel Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 15(1): 481-499.

  • Palaz, S., Özkan, S., Sarı, N., Göze, F., Şahin, N. & Akkurt, Ö. (2008). “İş Yerinde Psikolojik Taciz(Mobbing) Davranışları Üzerine Bir Araştırma; Bandırma Örneği”, “İş, Güç” Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 10(4): 41-58.

  • Parkin, M. (2010). Economics, Ninth Edition, Pearson Addison Wesley, Boston. Suvla, R. Ş. (1960). İktisat Teorisi, Güven Basımevi, İstanbul.

  • Şenerkal, R. & Çorbacıoğlu, S. (2015). “Akademik Personelin Algıladığı Psikolojik TacizDavranışları ile İş Performansı, Psikolojik ve Fizyolojik Sağlık İlişkisi Üzerine Bir Araştırma”, Gazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 17(1): 107-135.

  • Tınaz, P. (2006). “İşyerinde Psikolojik Taciz (Mobbing)”, Çalışma ve Toplum, 4(11): 13-28.

  • Yılıdırım, K. (2003). “Ekonomik Büyüme”. (Ed. Kemal Yıldırım ve Mustafa Özer), İktisat Teorisi,ss. 399-423, T.C. Anadolu Üniversitesi Yayını No: 1456/Açıköğretim Fakültesi Yayını No: 773, Anadolu Üniversitesi Web-Ofset Tesisleri, Eskişehir.

  • Yılmaz, Z. & Danışoğlu, F. (2017). “Ekonomik Kalkınmada Beşeri Sermayenin Rolü ve Türkiye’deBeşeri Kalkınmanın Görünümü Olarak İnsani Gelişim Endeksi”, Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Ocak 2017(51): 117-147.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics