REKREASYON VE SPOR YÖNETİCİLİĞİ BÖLÜMLERİNDE ÖĞRENİM GÖREN ÖĞRENCİLERİN YÖNETİMSEL PROFESYONELLEŞME DÜZEYLERİNİN BAZI DEĞİŞKENLERLE OLAN İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ

Author:

Year-Number: 2021-52
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 2879-2886
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı, rekreasyon ve spor yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerinin yönetimsel profesyonelleşme düzeylerinin bazı değişkenlerle olan ilişkisinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, tarama modelinde olup, betimsel bir nitelik arz etmektedir. Tarama modeli, geçmişte ya da günümüzde var olan bir durumu olduğu sekliyle betimlemeyi amaçlamaktadır (Karasar, 2012). Bu doğrultuda çalışmanın Evreni İstanbul ili, örneklemi Avrupa yakası spor bilimleri rekreasyon ve spor yöneticiliği lisans bölümünde öğrenim gören 199 katılımcının (121, %60,8 erkek) ve (78, %39,2 kadın) desteğiyle oluşturulmuştur. Araştırmada Gümüş (2019) tarafından geliştirilen ve 25 sorudan oluşan beş alt boyutlu Yönetimsel Profesyonelleşme Ölçeği (YPÖ) kullanılmıştır. Çalışmamızda bazı değişkenler olarak katılımcıların yaş, cinsiyet, öğrenim gördüğü bölüm, ve çalışma durumu değişkenlerine bakılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler, SPSS 21.0 paket programından yararlanılarak çözümlenmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermediğini test etmek için Kolmogorov-Simirnov ve Shapiro Wilk testlerine bakılarak anlaşılmaktadır. Gözlem sayısı 29’dan az olduğunda Shapiro Wilks, fazla olduğunda ise Kolmogorov-Simirnov (Lilliefors) testi kullanılmaktadır (Eroğlu ve Kalaycı, 2008). Veri sayısı 30’dan fazla olduğundan Kolmogorov-Simirnov (Lilliefors) testi sonucu incelenmiş olup, ölçek verilerinin tüm değişkenler (takım sporu yapan ve bireysel spor yapan) üzerinde anlamlılık değerlerinin 0,05’ten küçük olması nedeniyle verilerin normal dağılıma uygunluk göstermediği (çalışmada parametrik olmayan testlerden Mann-Whitney-U, Kruskal Wallis-H testi kullanılmıştır) (Morgan, Leech, Gloeckner ve Barrett, 2004). Sonuş olarak, Rekreasyon bölümünde öğrenim gören katılımcıların en çok “Diğer meslekler toplum için benim mesleğimden daha önemlidir.” sorusuna katıldıkları, Spor yöneticiliği katılımcıların en az katıldığı soru ise “Meslektaşlarım birbirlerinin yetenekleri hakkında büyük ölçüde fikir sahibidirler, olmuştur. Spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören katılımcıların en çok “Mesleğimi çok seviyorum.” Ve “Diğer meslekler toplum için benim mesleğimden daha önemlidir.“ sorularına katıldıkları Rekreasyon bölümünde katılımcıların en az katıldığı soru ise “Düzenli olarak yerel mesleki toplantılara katılırım.” sorusudur. Katılımcıların yönetimsel profesyonelleşme ölçeği mesleki özdeşleşme, mesleki özerklik ve topluma hizmet alt boyutlarında rekreasyon ve spor yöneticiliği bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerin puanları açısından anlamlı bir farklılık yoktur. Rekreasyon bölümünde öğrenim gören öğrencilerin puanları spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin mesleki örgütlenme alt boyutunda puanlarından daha yüksek bulunmuştur. Spor yöneticiliği bölümünde öğrenim gören öğrencilerin puanları rekreasyon bölümünde öğrenim gören öğrencilerin meslektaş denetimi alt boyutunda puanlarından daha yüksektir.

Keywords

Abstract

The purpose of this study was to examine the correlation of managerial professionalization levels of students studying in recreation and sports management departments with specific variables. We conducted the descriptive study in a screening model. Screening model aims to describe a past or present situation as it is (Karasar, 2012). Accordingly the target population of the study comprised İstanbul province, while the sample comprised 199 participants (121, 60.8% male) and (78, 39.2% female) studying in the European side sports sciences recreation and sports management department. In the study we used the Managerial Professionalization Scale (MPS) which was developed by Gümüş (2019) with 25 questions and five subscales. In our study we examined certain variables of the students such as age, sex, department, and employment. We analyzed the data acquired in the study using the SPSS 21.0 package program. In order to test whether the data is normally distributed or not, the Kolmogorov-Smirnov and Shapiro-Wilk tests are used. When the observation number is smaller than 29, the Shapiro-Wilk test is used. When it is greater than 29, the Kolmogorov-Smirnov (Lilliefors) test is used (Eroğlu and Kalaycı, 2008). As the data number was greater than 30, we examined the result of the Kolmogorov-Smirnov (Lilliefors) test and found that the data was not normally distributed because the significance values of the scale data over all variables (team sports and individual sports) were smaller than 0.05 (the study used the Mann-Whitney U and Kruskal Wallis-H test which are among non-parametric tests) (Morgan, Leech, Gloeckner and Barrett, 2004). As a consequence the participants studying in the recreation department most agreed with the question, “Other occupations are more important for society than my department.”, the participants studying in the sports management department least agreed with the question, “My colleagues mainly have opinions about the talents of each other.”, the participants studying in the sports management department most agreed with the questions, “I like my profession a lot.” and “Other occupations are more important for society than my department.“, the participants studying in the recreation department least agreed with the question, “I regularly attend local occupational meetings.”. There was no significant difference between the Managerial Professionalization Scale occupational identification, occupational autonomy and community service subscale scores of the students studying in the recreation and sports management departments. The scores of the students studying in the recreation department were higher than the occupational organization subscale scores of the students studying in the sports management department. The scores of the students studying in the sports management department were higher than the colleague inspection subscale scores of the students studying in the recreation department.

Keywords