G7 Ülkelerinin Rekabet Performanslarının Entropi Tabanlı Topsıs Ve Edas Yöntemleri İle Analizi

Author :  

Year-Number: 2020-31
Language : null
Konu :
Number of pages: 737-748
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Rekabet olgusu küreselleşme sürecinde daha belirgin ve nitelikli bir hal almıştır. Bu anlamda küreselleşme bir süreci oluşturduğu için rekabet kavramı da buna bağlı olarak bir süreç niteliği taşımaktadır. Söz konusu bu süreçte ülkelerin kendi rekabet kapasitelerini ve performanslarını bilmeleri ve analiz etmeleri sonraki rekabet sürecinde söz konusu ülkelere rekabet etmeyi sağlama ve rekabet üstünlüğünü sağlamada fayda sağlayacaktır. Bu kapsamda araştırmanın birinci amacı kapsamında G 7 ülkelerine göre küresel rekabet endeksini oluşturan bileşenlerin Entropi yöntemi ile önemlilik derecelerini tespit edilmiştir. Araştırmanın ikinci amacı kapsamında ise G 7 ülkelerinin rekabet performansları TOPSIS ve EDAS çok kriterli karar verme teknikleri ile ölçülmüştür. Çalışmanın devamı olarak araştırmaya konu olan ülkelerin TOPSIS ve EDAS yöntemleri ile tespit edilen rekabet performans değerlerin sıralamaları söz konusu ülkelerin küresel rekabet endeks değerleri ile sıralaması karşılaştırılarak tespit edilen sıralamaların birbirleri ile olan tutarlılıkları ve farklılıkları tespit edilmiştir. Bulgulara göre, ülkelere göre önemlilik derecesi en fazla olan bileşen iş pazarı, ez olan ise inovasyon kapasitesi bileşeni olmuştur. Ayrıca ülkelerin rekabet performans değerleri arasında TOPSIS ve EDAS yöntemi arasında sadece Kanada ülkesi için tutarlılık sağlanmıştır. Ülkelerin rekabet endeks değerlerinin sıralaması, EDAS yöntemi ile daha çok tutarlı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca EDAS yöntemi ile tespit edilen değerler ile küresel rekabet endeks değerleri arasında anlamlı, pozitif yönlü ve çok yüksek düzeyde ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bu kapsamda ülkelerin rekabet performans değerleri EDAS yöntemi ile genel olarak açıklanabileceği sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

The phenomenon of competition has become more prominent and qualified in the globalization process. In this sense, since globalization constitutes a process, the concept of competition is a process accordingly. In this process, countries' knowing and analyzing their own competitive capacities and performances will be beneficial in ensuring the competition and superiority of the countries in question in the next competition process. In this context, within the scope of the first aim of the research, the importance levels of the components that constitute the global competition index according to G 7 countries were determined by the Entropy method. Within the scope of the second aim of the research, competition performances of G 7 countries were measured by TOPSIS and EDAS multi-criteria decision making techniques. As a continuation of the study, the rankings of the competition performance values determined by the TOPSIS and EDAS methods of the countries subject to the research were compared with the global competition index values of the mentioned countries and their consistency and differences were determined. According to the findings, the most important component among countries was the labor market, while the most important was the innovation capacity component. In addition, the Canadian country has consistency between the TOPSIS and EDAS method among the competitive performance values of the countries. The ranking of countries' competition index values was found to be more consistent with the EDAS method. In addition, it was determined that there is a significant, positive and very high level relationship between the values determined by the EDAS method and the global competition index values. In this context, it is concluded that competition performance values of countries can be explained in general by EDAS method.

Keywords


  • Aktan, C. C., Kesik, A., & Dileyici, D. (2012). Yeni Maliye, Değişim Çağında Kamu Maliyesi: Yeni

  • Aktan, C. C., Kesik, A., & Dileyici, D. (2012). Yeni Maliye, Değişim Çağında Kamu Maliyesi: YeniTrendler, Yeni Paradigmalar, Yeni Öğretiler, Yeni Persfektifler, T.C Maliye Bakanlığı Starateji Geliştirme Başkanlığı, Hermes Matbaacılık, Ankara.

  • Albayrak, A. N., & Erkut, G. (2010). ''Türkiye’de İl ve Bölgelerin Rekabet Gücü Analizi'', itüdergisi/a mimarlık, planlama, tasarımV dergisi, 9(2):155-165.

  • Ay Türkmen, M., & Aynaoğlu, Y. (2017). ''Küresel Rekabet Endeksi Göstergelerin Küresel İnovasyon Üzerine Etkisi'', Business & Management Studies: An International Journal, 5(4):257-282.

  • Ayçin, E. (2019). Çok Kriterli Karar Verme, Nobel Yayın, Ankara.

  • Bayraktar, Y., & Kaya, H. İ. (2016). ''Yeni Ekonomi ve Değişen Rekabet Anlayışı: Karşılaştırmalı Bir Analiz'', Bilgi Ekonomisi ve Yönetimi Dergisi, 11(1):89-106.

  • Bayraktutan , Y., & Bıdırdı, H. (2016). ''Teknoloji ve Rekabetçilik:Temel Kavramlar ve Endeksler Bağlamında Bir Değerlendirme'', Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi, 8(14):1-24.

  • Canpolat, N. (2016). ''Küresel Rekabet Endeksinin Küresel Lojistik Performans Endeksinin AltBoyutları Üzerine Modaratör Etkisi'', Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Ceran, M. B. (2010). ''Küresel Rekabet Ortamında Rekabetçi Üstünlük Sağlamada LojistikKöyler:Konya Lojistik Köyü Önerisi'', Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Coduras, A., & Autio, E. (2013). ''Investigaciones Regionales. Comparing Subjective and ObjectiveIndicators to Describe the National Entrepreneurial Context:The Global Entrepreneurship Monitor and TheGlobal Competitiveness Index contributions'', (26):47-74.

  • Çelikbilek, Y. (2018). Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara.

  • Göker, A. (2001). İnovasyonda Yetkinleşmek:Rekabet Üstünlüğüne Giden Yol...Türkiye'nin Bilim-Teknoloji-İnovasyon Politikası Üzerine İrdelemeler. Rekabet Nereye Kadar? Nasıl ? (s. 1-21), Gazi üniversitesi İ.İ.B.F. Dekanlığı ve Rekabet Kurumu, Ankara.

  • Gündüz, M., & Soyer, M. (2019). ''Küresel Rekabetçilik ile Ekonomik Özgürlük Arasındaki İlişkininBinary Lojistik Regresyon Analizi ile İncelenmesi'', İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 8(3):1906-1930.

  • Hooman, K. (1990). ''Wettbewerb und Moral'', JCSW(31):34-56.

  • İleri, H., & Horasan , A. (2010). ''Küresel Rekabet Ortamında İşletmelerin Teknoloji ve AR-GEYönetimlerinin Rekabete Etkileri Üzerine Araştırma:Örnek Bir Uygulama'', Journal of Selçuk University Social Sciences Vocational School, 171-189.

  • Işık, S. (2018). ''Küresel Yatırım Açısından Yatırım Carilerinin Önemi: Türkiye Üzerine Bir Analiz'', Yönetim Bilimleri Dergisi, 18(35):9-35.

  • Rekabet Kurumu (2010). Rekabet Terimleri Sözlüğü, Rekabet Kurumu Yayınları, Ankara. Meessen, K. M. (2009). ''Prinzip Wettbewerb'', Juristen Zeitung, (14):697-706.

  • Ovalı, S. (2014). ''Küresel Rekabet Gücü Açısından Türkiye'nin Konumu Üzerine Bir Değerlendirme'', International Journal of Economic and Administrative Studies, 7(13):7-36.

  • Özbek, A. (2019). Çok Kriterli Karar Verme Yöntemleri ve Excel ile Problem Çözümü Kavram-Teori- Uygulama (2. b.), Seçkin Yayıncılık, Ankara.

  • Petrylė, V. (2016). ''Does The Global Competitiveness Index Demonstrate The Resilience of Countries to Econimic Crises'', Ekonomika, 95(3):28-36.

  • Sala-i Martín, X. (2017). The Global Competitiveness Report 2017-2018, World Economic Forum, Geneva.

  • Schwab, K., & World Ecomomic Forum. (2019). The Global Competitiveness Report 2019, World Economic Forum, Geneva.

  • Schwab, K., & World Economic Forum. (2018). The Global Competitiveness Report 2018. WorldSeçkin, Z., & Demirel, Y. (2009). ''Küresel Rekabetin Zihinsel İzdüşümü: Kavram Satmak'', Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, 8(28):175-186.

  • Taşar, M., & Çevik, S. (2010). ''Rekabet Politikası Ekseninde Avrasya Ekonomileri'', International Conference on Eurasian Economies, 22-327.

  • Uca, N. (2016). ''Ülkelerin Yolsuzluk Algısının, Lojistik Performansının, Dış Ticaret Hacminin veKüresel Rekabet İlişkisinin Yapısal Eşitlik Modeli ile İncelenmesi:Kavramsal Model Önerisi'', Doktora Tezi, Maltepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Yalçınkaya, T., & Çakır, A. (2009). ''Küresel Rekabet Ekseninde İhracatçı Firmalar İçin Bir RiskFaktörü:Sosyal ve Ekolojik Damping'', İş Güç İnsan Kaynakları ve Endüstri İlişkileri Dergisi, 6(1):1-10.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics