Kamusal Hizmetlerde Kuşak Farklılıklarının Örgütsel Bağlılık Bağlamında İncelenmesi: X Ve Y Kuşağı Güvenlik Çalışanları Üzerine Bir Uygulama

Author :  

Year-Number: 2019-16
Language : null
Konu :
Number of pages: 296-303
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmada; X ve Y kuşağı güvenlik çalışanlarının, örgütsel bağlılık düzeylerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Jandarma Genel Komutanlığında çalışan personel örneklem olarak seçilmiştir. Örneklemden toplam 406 anket verisi toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS 17.0 programı ile analiz edilmiştir. Araştırmada elde edilen bulgulara göre, X kuşağı güvenlik görevlilerinde normatif bağlılık ve duygusal bağlılığın demografik özelliklere göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılaşmadığı görülmektedir (p>0.05). Y kuşağı güvenlik çalışanlarının normatif bağlılık düzeyleri büyüdüğü yere göre; toplam örgütsel bağlılık puanları ise büyüdüğü yer ve medeni duruma göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılaşmaktadır (p<0.05). Bunun dışındaki tüm örgütsel bağlılık boyut puanları ve toplam puanları, araştırmada bakılan demografik özellik gruplarına göre istatistiksel olarak anlamlı derecede farklılaşmamaktadır (p>0.05). X ve Y kuşaklarının örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı değildir (p>0.05). Çalışmanın sonuçlarına göre, güvenlik hizmetlerinde kuşak farklılıklarının yeterli düzeyde etkili olmadığı ifade edilebilir.

Keywords

Abstract

The aim of this study was to investigate the organizational commitment levels of X and Y generation security workers. For this purpose, the personnel working in the general command of the gendarmerie were selected as samples. A total of 406 survey data were collected from the sample. The data were analyzed with SPSS 17.0 program. According to the findings of the study, it was observed that normative commitment and emotional commitment did not differ significantly according to demographic characteristics in security guards of Generation X (p> 0.05). The normative commitment levels of generation Y security workers are based on where they grow; Total organizational commitment scores differed significantly by place and marital status (p <0.05). All organizational commitment scores and total scores were not statistically different from the demographic characteristics of the study (p> 0.05). The difference between the organizational commitment levels of the X and Y generations was not statistically significant (p> 0.05). It can be stated that generational differences are not effective in security services.

Keywords


  • Adıgüzel, O., Batur, H. Z. ve Ekşili, N. (2014), “Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı ile Ortaya

  • Adıgüzel, O., Batur, H. Z. ve Ekşili, N. (2014), “Kuşakların Değişen Yüzü ve Y Kuşağı ile OrtayaÇıkan Yeni Çalışma Tarzı: Mobil Yakalılar”, Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social SciencesYear: 2014/1, Number:19.

  • Aslan, Ş. (2008), “Örgütsel Vatandaşlık Davranışı ile Örgütsel Bağlılık ve Mesleğe Bağlılık Arasındaki İlişkilerin Araştırılması”, Yönetim ve Ekonomi, 15(2), 163-178.

  • Boylu, Y., Pelit, E. ve Güçer, E. (2007), “Akademisyenlerin Örgütsel Bağlılık Düzeyleri Üzerine Bir Araştırma”, Finans Politik & Ekonomik Yorumlar, 44(511), 1-18.

  • Doğan ve Kılıç, (2007), “Örgütsel Bağlılığın Sağlanmasında Personel Güçlendirmenin Yeri ve Önemi”, Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 1(29), 37-61.

  • Durna, Ufuk ve Veysel Eren (2005), “Üç Bağlılık Unsuru Ekseninde Örgütsel Bağlılık”, Doğuş Üniversitesi Dergisi 6 (2).

  • Horovitz, (2012), After Gen X, Millenials, What Should Next Generation be? USA Today.

  • Jianrui, J. (2011), “The Y Factor: Managing the New Generation of Soldiers”, Journal of the Singapore Armed Forces, 39(4), 2011, ss. 53-59.

  • Keleş, H. N. (2011), “Y Kuşağı Çalışanlarının Motivasyon Profillerinin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 3(2), 129-139.

  • Lehto, X. Y., Jang, S. S., Achana, F. T., & O'leary, J. T. (2006), “Exploring Tourism ExperienceSought: A Cohort Comparison of Baby Boomers and the Silent Generation”, Journal of Vacation Marketing, 14(3): 237-252.

  • Örücü, E. ve Sezen Kışlalıoğlu, R. (2014), “Örgütsel Bağlılık Üzerine Bir Alan Çalışması”, Uluslararası Yönetim İktisat ve İşletme Dergisi, 10(22), 45-65.

  • Özdevecioğlu, Mahmut (2003), “Algılanan Örgütsel Destek ile Örgütsel Bağlılık Arasındakiİlişkilerin Belirlenmesine Yönelik Bir Araştırma”, Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Dergisi 18 (2).

  • Ruble, M., (2013), Managing Generational Differences in Organizations,in: Presentation at the Meeting of Central Iowa Chapter of SHRM, West Des Moines, IA, December.

  • Tolbize, A. (2008), “Generational Differences in the Workplace”, Research and Training Center on Community Living, University of Minnesota.

  • Ulrich, J. M. ve Harris, A. L. (2003), Genxegesis, Wisconsin: Popular Press.

  • Watt, D. (2009), “Winning the Generation Wars: Making the Most of Generational Similarities and Differences in the Workforce”, The Conference Board of Canada.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics