Afişte Yer Alan Tipografik Unsurların Zemin Rengi Açısından Okunabilirlik Analizi

Author :  

Year-Number: 2018-10
Language : null
Konu :
Number of pages: 250-262
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Afiş; çok sayıda insanın görebileceği yerlerde toplumun bilgilendirilmesi, ürün veya hizmetlerin tanıtılması amacıyla hazırlanan görsel iletişim araçlarından birisidir. Afiş çalışmalarının ilk amacı mesajın açık ve anlaşılır bir şekilde kurgulanması gerektiğidir. Afiş tasarımında kullanılan diğer tasarım elemanları gibi tipografik unsurların da algılanabilirlik yani okunabilirlik hedefini sağlayacak şekilde tasarlanması gerekmektedir. Afişteki tipografik mesaj iletimi, yazıları okunur kılan unsurların bir araya getirilmesiyle sağlanır. Tipografik mesaj görsel açıdan ne kadar anlaşılır olursa, hedef kitle anlamak için o kadar az çaba harcayacaktır. Aksi takdirde mesaj hedefine ulaşamamış demektir. Afişte bulunan tipografik unsurların puntosu ne olursa olsun zemin renginden dolayı algı düzeyinde mutlaka bir etkileşim olacaktır. Günümüzde kapalı alanlarda ve açık alanlarda çok fazla sayıda afişle karşılaşıyoruz. Çoğuna kafamızı çevirip bakma zahmeti bile göstermiyoruz. Bu koşullar altında sadece hedef kitlenin bile dikkatini çekmeyi başarabilmek, ciddi bir çalışma yapmayı gerektirmektedir. Bu nedenle afiş tasarımının diğer unsurları gibi tipografik unsurların okunabilirlik ve estetik performansını oluşturan, yazı sitili, punto büyüklüğü ve renginin çok bilinçli seçimlerle yapılması gerekmektedir. Tasarımda Okunabilirliği etkileyen tüm unsurlar göz ününde bulundurulmalıdır. Bu unsurlardan birisi de yazı rengi ile zemin renginin oluşturduğu kombinasyonun, okunabilirliği ne derece etkilediğinin dikkate alınmasıdır. Makalede ülkemizden ve yabancı ülke afişlerinden rastgele seçilen örneklerde yer alan tipografik unsurların zemin rengiyle oluşturduğu kombinasyonun görsel algı(okunabilirlik) kavramları çerçevesinde değerlendirmesi yapılmıştır. Dünyada ve ülkemizde grafik tasarımın diğer ürünlerinde olduğu afiş konusunda da çok güzel tasarımlar yapılmaktadır. Fakat makalede okunabilirlik açısından yanlışlıkları göstermek adına özellikle sorunlu afişler seçilmiştir.

Keywords

Abstract

The poster is one of the visual communication tools prepared for informing the public in places where a large number of people can see, promoting products or services. The first purpose of the poster work is to make the message clear and understandable. Like other design elements used in poster design, typographic elements have to be designed in such a way that they can be perceived, that is, readability. Typographic message transmission in the poster is achieved by combining the elements that make the text read. The more visual the typographic message is understood, the less effort it will take to understand the target audience. Otherwise, the message could not reach its target. Regardless of the point of the typographic elements on the poster, there will always be an interaction at perception level due to the ground color. Today we have a lot of posters in indoor and outdoor areas. We don't even bother looking at most of them. Under these circumstances, even the attention of the target audience to be able to achieve, requires a serious work. For this reason, typographic elements such as other elements of poster design should be made with a very conscious choice of typography, typewriter, font size and color, which forms the readability and aesthetic performance. All elements that affect readability should be considered in Design. One of these features is that the combination of writing color and ground color is taken into account in how much it affects readability. In this article, the evaluation of the combination of typographic elements in randomly selected samples from our country and foreign country posters with ground color within the framework of visual perception (readability) concepts was made. In the world and in our country, many beautiful designs are made on the poster of graphic design in other products. However, in order to show errors in terms of readability, problematic posters have been chosen.

Keywords


  • Akçin, N., Okuma Becerisinin Kazandırılmasında Görsel Algı Gelişiminin Rolü, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi, Ankara, 1993, s.58.

  • Akyıl, R., Reklam Medyalarında Tipografik Çözümler, Yüksek Lisans Tezi, Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Grafik Anasanat Dalı , İstanbul, 1996, s.49,

  • Ambrose, G. & Harris, P., Tipografinin Temelleri, Literatür Yayınları, İstanbul, 2012.

  • Arntson, A.E., Graphic Design Basics, Harcourt Brace College Publishing, New York, 1988, s.2.

  • Bayraktar N., Tamer, G. N, Tekel, A., Gürer, N., Kızıltaş, C.A., Köroğlu, A.B., Görsel İletişimde Yaratıcılık Ve Temel Tasarım, Nobel Yayınevi, İstanbul, 2012.

  • Becer, E., İletişim ve Grafik Tasarım, Dost Yayınevi, Ankara, 2011.

  • Bernard, M., Sanat, Tasarım ve Görsel Kültür, Ütopya Yayınevi, Ankara, 2002.

  • Carter, R. ve Demad, J. ve Wheeler,S., Working with Type Exhibitions 5, Roto Vision SA, Switzerland, 2000, s.40.

  • Erdal, İ. T., Gestalt Kuramının Grafik Tasarıma Etkilerinin İncelenmesi, Y.Lisans Tezi, Kocaeli Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2006.

  • Ertel, M., Deli-kanlı Bir Sanat, Hürriyet Gösteri Sanat Edebiyat Dergisi, Haziran, sayı 31, 1983, s. 82.

  • Frostig, Marianne, Developmental Test of Visual Perception, , CA: Consulting Psychologists Pres, Palo Alto, 1964.

  • Gümüştekin, N., Rengin Bir Grafik Tasarım Ürünü Olarak Afişe Katkısı: Tarihsel Bir İnceleme, Yedi, Sanat Tasarım ve Bilim Dergisi, 9, 2013. s.36.

  • Gürer, L., Temel Dizaynda Görsel Algı, İTÜ Teknik Okulu Yayınları, İstanbul, 1970.

  • İstek, R., Görsel İletişimde Sayfa Düzeni ve Tipografi, Pusula Yayınları, İstanbul, 2004, s.117.

  • Jeavons T. & Beaumont M., An Introduction to Typography, The Apple Press, Kültür ve Sanat Dergisi, Ocak, Sayı: 5, Kültür Bakanlığı Yayınları, 1977.

  • Kanat, A.. Renk ve Duyu Psikolojisi, İlya Yayınları, İzmir, 2001, s.149.

  • Ketenci, F.H., Bilgili, C., Görsel İletişim ve Grafik Tasarımı, Beta Yayınları, İstanbul, 2006. Meggs, P.B., Type & Image, John Wiley & Sons, Inc., Canada, 1992, s.17.

  • Ruder. E., Typographia, Arthur Niggli Ltd., Switzerland, 1967.

  • Sarıkavak, K. N., Hacettepe Üniversitesi G.S.F. Grafik Bölümünde Yazı ve Tipografi Eğitimi, Atatürk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Sanat Dergisi, 9, 2006, s.3.

  • Sarıkavak, N.K., Görseli İletişim ve Grafik Tasarımda Çağdaş Tipografinin Temelleri, Seçkin Yayınları, Ankara, 2004.

  • Sarıkavak, K.N., Tipografinin Temelleri, Doruk Yayınları, Ankara, 1997.Teker, U., Grafik Tasarım ve Reklam, Yorum Yayınları, İstanbul, 2009.Tepecik, A., Grafik Sanatlar, Detay&Sistem Yayınları, Ankara, 2002.

  • Tuğrul, B., Aral, N., Erkan, S. & Etikan, İ., Altı Yaşındaki Çocukların Görsel Algılama DüzeylerineFrostig Gelişimsel Görsel Algı Eğitim Programının Etkisinin İncelenmesi, Journal of Qafqaz University, 8, 2001, s.67-84.

  • Uçar, T.F., Görsel İletişim ve Grafik Tasarım, İnkılap Kitabevi, İstanbul, 2004. s.139.

  • Yücebaş, Ç., Grafik Tasarımda Görsel Bütünlük Oluşturmada Tipografi ile Görseller Arasındakiİlişki ve Sanat Eğitimindeki Yeri, Yayınlanmamış Doktora Tezi, Dokuz Eylül Üniversitesi EğitimBilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Resim-İş Öğretmenliği Programı, İzmir, 2006.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics