Bu makale, Vücûh (çokanlamlı) ve Nezaîr (eşanlamlı) ilmine göre “günah” kavramını ve Kur’ân-ı Kerîm’deki anlamlarını ele almaktadır. Bu çerçevede müfessire ve Kur’ân-ı Kerîm’i okuyana, Şâri-i Hakîm’in hitaptan maksadını, çeşitli delaletleri ve çoklu manaları anlamada lafzın müşterek ve eşanlamlılarını anlamaya nelerin yardımcı olacağı belirlenmeye çalışılmıştır.
Makalede öncelikle Vücûh ve Nezaîr ilminin ortaya çıkışına, tanımına yer verilmiş, Vücûh ilminin lafızlarla, Nezaîr ilminin ise müşterek manalarla ilgili olduğuna dikkat çekilmiştir.
Sonra Vücûh ve Nezaîr ilimlerinin, Kur’ân ilimleriyle olan münasebetine/ilişkilerine, bu ilimlerin birbirine olan ihtiyacına dikkat çekilmiş ve aralarında ayrım yapılamayacağı belirtilmiştir. Daha sonra da Vücûh ve Nezaîr ilmi ile ilgili yapılan çalışmalardan, telif eserlerden ve kaynaklardan bahsedilmiştir.
Vücûh ve Nezaîr ilmi ile ilgili gerekli açıklamalar yapıldıktan sonra “günah” kavramının lügavî ve ıstılâhî manalarına yer verilmiş, bu kavramın Vücûh ve Nezaîr ilmi ve kaynakları çerçevesinde anlam dünyası belirlenmeye çalışılmıştır. Kelimenin Kur’ân-ı Kerîm’deki benzerleri de tespit edilerek Kur’ân-ı Kerîm’de geçtiği şekliyle günah kelimesi için istatistiksel bir tablo hazırlanmıştır.
Sonuç bölümünde ise, Vücûh ve Nezaîr ilminin Kur’ân-ı Kerîm’i doğru anlamadaki yeri ve önemi, Kur’ân-ı Kerîm’deki günah kavramı üzerinden anlatılarak her müfessirin bu ilmi mutlaka bilmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır.
This article deals with the concept of "sin" and its meanings in the Qur'an according to the science of Vücuh (polysemy) and Nezaîr (synonym). It has been tried to determine what helps this temporary interpreter and the reader of the Qur'an to understand the purpose of the address of the Holy Prophet, the various indications and multiple meanings, and to understand the common and synonyms of the word.
In the article, first of all, attention was drawn to the emergence and definition of the science of Wujûh and Nezaîr, which was published on the ground, and the known attention to the wording of the science of Wucuh and the common meanings of the science of Nezaîr.
Then, attention is drawn to the relations/relationships between the sciences of Wujûh and Nezaîr with the sciences of the Qur'an, and their requirements outside of these sciences, and it is explained that no distinction can be made between them. Afterwards, the studies on the science of Vücûh and Nezaîr, copyrighted works and sources were mentioned.
After the explanation about the science of wujuh and nezaîr is given, it has been tried to determine the meaning of the concept of "sin", which should take place according to its lexical and syntactic meanings, in the semantic world of the science of wujuh and nezaîr and its sources. When the similarity of the word in the Qur'an was determined, a table was prepared to expand the scope of the output in the form of translation in the Qur'an.
In the conclusion part, the place and importance of the science of Wujûh and Nezaîr in understanding the Qur'an correctly, through the concept of sin in the Qur'an, the journeys of every commentator to know this knowledge are emphasized.