Hazırlanan bu çalışma, günümüz Resim Sanatında Hiperrealist yaklaşımları ve bu yaklaşımı kullanan sanatçıların süreç içerisindeki duygusal gerçekçilik çözümlemelerini analiz etmeyi amaçlamaktadır. Romantizm akımına tepki olarak gelişen Realizm, fotoğraf makinesinin icadından etkilenmiştir. Bununla birlikte Realizmden önce de resim sanatına katkıda bulunacak olan ilkel görüntü yansıtma aletleri üzerinde çalışıldığı da bilinmektedir. Sanatçıların doğayı olduğu gibi tuvale aktarma çabaları ve kendi dönemlerinin teknolojik gelişmelerine kayıtsız kalmayışları günümüze kadar sürmüştür. Realizm sonrası Modern Sanat akımlarının doğması, figüratif resmi popülerliğini olumsuz yönde etkilemiştir. Fakat Pop Sanatının figürü tekrar gündeme getirmesi, Realistlerin figürü ön plana alan tavrını daha da belirginleştirerek bu bağlamda çalışmalar ortaya çıkarmasına imkân tanımıştır. Bu da sanat alanındaki fotogerçekçi çalışmaların popülerliğini arttırmış, bu teknikte yapılan çalışmaların niteliğine de önemli ölçüde katkı sağlamıştır.
Bu bağlamda araştırmanın temel amacı, 1970’li yıllardan bu yana ve öncesinde resim sanatında realist yaklaşımların günümüz teknolojisi sayesinde ne tür gelişmeler ve teknik anlamda nasıl ilerleme kaydederek Foto Gerçekçi eğilimlere yöneldiğini, sanatçıların duygu, düşünce ve izlenimlerini eserleri ile birlikte inceleyip analiz etmek olacaktır. Araştırmada, genel tarama modelinin esas alındığı, nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sürecinde, nitel veriler elde edilmesi açısından; doküman inceleme tekniğine de yer verilmiştir.
This study aims to analyze the Hyperrealist approaches in today's Painting Art and the emotional realism analyzes of the artists who use this approach. Realism, which developed as a reaction to the Romanticism movement, was influenced by the invention of the camera. However, it is also known that before realism, primitive image reflection devices that would contribute to the art of painting were studied. The efforts of the artists to transfer nature to the canvas as it is and their indifference to the technological developments of their own period have continued until today. The emergence of modern art movements after realism negatively affected the popularity of figurative painting. However, the fact that Pop Art brought the figure to the forefront made the attitude of the Realists more prominent and allowed them to produce works in this context.
In this context, the main purpose of the research will be to analyze and analyze the feelings, thoughts and impressions of the artists together with their works, what kind of developments and technical progress the realist approaches in painting have made since the 1970s and before, thanks to today's technology. In the research, the qualitative research method based on the general survey model was used. In the research process, in terms of obtaining qualitative data; document analysis technique is also included.