AYDIN İLİ İĞNE OYALARI

Author :  

Year-Number: 2021-54
Language : null
Konu :
Number of pages: 3635-3643
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

El sanatları; Türk halkının duygularını, yaşadığı hayatın izlerini kolaylıkla aktardığı en önemli araçlardan biridir ve ekonomik faydasının yanı sıra işgücünün değerlendirilmesi için yararlı bir uğraş ortamı yaratmakta ve bu yolla sosyal kalkınmaya katkıda bulunmaktadır. Genellikle toplu halde üretilen bazı geleneksel el sanatları ile dostluk, arkadaşlık, toplumsal dayanışma, paylaşıma giderek artar ve anlam kazanır. İğne, tığ veya mekik gibi araçlar ve ipek ipliklerin kullanımıyla üretilen oya örücülüğü de Türk halk kültürü için oldukça önemli bir yere sahiptir. Oyalar sözsüz iletişim araçları olarak görev yaparken birlikteliğe ve kolektif üretime de işaret ederler. Bu araştırmanın amacı Aydın ilinde yapılmış olan iğne oyalarının konu, renk, biçim ve kompozisyon özellikleri, yapımında kullanılan araç gereçler ve kullanım alanlarını saptamak, bulunan bilgileri ve ürünleri belgelemek, gelecek kuşaklara aktarmak ve bu alanda kaynak oluşturmaktır. Araştırma kapsamına alınan ürünlerin özelliklerinin belirlenmesi için fotoğrafları çekilmiş, her bir ürünün araç, gereç, teknik, renk, motif ve kompozisyon özellikleri bakımından değerlendirilmesi için bilgi formları oluşturulmuş ve elde edilen veriler yorumlanmıştır.

Keywords

Abstract

Handicrafts; It is one of the most important tools in which Turkish people easily convey their feelings and traces of the life they live, and besides its economic benefits, it creates a useful working environment for the evaluation of the workforce and thus contributes to social development. With some traditional handicrafts, which are usually produced in mass, friendship, friendship, social solidarity and sharing gradually increase and gain meaning. Needlework, which is produced by the use of tools such as needle, awl or shuttle, and silk threads, has a very important place for Turkish folk culture. While laces serve as nonverbal communication tools, they also point to unity and collective production. The aim of this research is to determine the subject, color, form and composition characteristics of the needle laces made in Aydın, the tools used in their production and their areas of use, to document the found information and products, to transfer them to future generations and to create a resource in this field. Photographs were taken to determine the features of the products included in the research, information forms were created to evaluate each product in terms of tools, equipment, technique, color, motif and composition, and the data obtained were interpreted.

Keywords


  • Bayram, M. (1992). İğne oyası teknikleri ve Kastamonu iğne oyaları, Ankara.

  • Bayram, M. (1992). İğne oyası teknikleri ve Kastamonu iğne oyaları, Ankara.Eronç, P. (1984). Giyim süsleme teknikleri, M.E.G.S.B. Yayınları, İstanbul. Göl Yüksel, S. (1996). Kırıkkale iğne oyaları, Ankara.

  • Nurhan, Ö. (1999). Denizli Yöresi İğne Oyaları Ve Çağdaş Yorumları, Gazi Üniversitesi, Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara.

  • Onuk, T. (2000), Osmanlı’dan Günümüze Oyalar, Ankara, 1. Baskı

  • Ortaç, H. S. (1997). Elazığ iğne oyaları. Türkiye’de El Sanatları Geleneği ve Çağdaş Sanatlar İçindeki Yeri Sempozyumu Bildirileri, Kültür Bakanlığı Ankara.

  • Özbel, K. (1948). El Sanatları, Ankara.

  • Öztürk, S. (1997). Türk el sanatları, Kültür Sanat. Ankara.

  • Sürür, A. (1984). Oyaların dekoratif değeri. Türk Dokuma Sanatından Örnekler. İstanbul.

  • Zümrüt H. (1998). Aydın yöresi halk kültürünü incelenmesi. İstanbul Teknik Üniversitesi Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. İstanbul.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics