DİN ÖĞRETİMİ ÖĞRETMENLERİNİN TEKNOLOJİ VE MATERYAL KULLANIMINA İLİŞKİN GÖRÜŞLERİ

Author :  

Year-Number: 2021-53
Language : null
Konu :
Number of pages: 3343-3358
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı; Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile imam hatip meslek dersleri öğretmenlerinin, öğretim teknolojisi ve materyal kullanımıyla ilgili görüşlerini ortaya koymaktır. Belirlenen amaç doğrultusunda nitel bir araştırma yürütülmüştür. Araştırmanın deseni; durum çalışması olarak belirlenmiş, veri toplama aracı olarak da görüşme tekniği kullanılmıştır. Görüşmeler yarı yapılandırılmış görüşme formuyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2019 yılında Rize’de farklı okul türlerinde görev yapmakta olan ve kartopu yöntemi kullanılarak belirlenen 32 öğretmenle gerçekleştirilmiştir. Öğretmenlerin verdikleri cevaplar doğrultusunda elde edilen veriler, betimsel analiz ve içerik analizi yoluyla değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre öğretmenlerin din öğretiminde öğretim teknolojisi ve materyallerinin kullanımını birçok yönden gerekli ve faydalı olarak görmelerine rağmen kendilerini ve aldıkları eğitimi bu konuda yetersiz buldukları tespit edilmiştir. Ayrıca öğretmenlerin DÖGM’den materyal portallarını zenginleştirmesini istedikleri sonucuna ulaşılmıştır.

Keywords

Abstract

The purpose of this research is to reveal the opinions of the teachers of Religious Culture and Moral Knowledge and imam hatip vocational courses about the use of instructional technology and materials. A qualitative research was carried out in line with the determined purpose. The pattern of the research; It was determined as a case study and interview technique was used as a data collection tool. Interviews were conducted with a semi-structured interview form. The research was carried out with 32 teachers working in different types of schools in Rize in 2019 and determined using the snowball method. The data obtained in line with the answers given by the teachers were evaluated through descriptive analysis and content analysis. According to the results of the research, it has been found that although teachers consider the use of instructional technology and materials in religious teaching necessary and beneficial in many ways, they find themselves and the training they receive inadequate in this regard. In addition, It was concluded that the teachers wanted the DÖGM to enrich their material portals.

Keywords


  • Asri, S. (2018). Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretiminde Öğretim Programı Ders Kitabı

  • Asri, S. (2018). Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretiminde Öğretim Programı Ders Kitabı Uyumu. Türkiye Din Eğitimi Araştırmaları Dergisi, 5, 9-50.

  • Aşlamacı, İ. (2017). Paydaşlarına Göre İmam Hatip Ortaokullarında Din Eğitimi (Birinci Baskı). Dem Yayıncılık.

  • Balcı, A. (2016). Sosyal Bilimlerde Araştırma Yöntem, Teknik ve İlkeler (12. bs). Pegem Akademi.

  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E., Akgün, Ö., & Demirel, F. (2017). Bilimsel Araştırma Yöntemleri (23. bs). Pegem Akademi.

  • Çınar, F. (2014). İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni Adaylarının Öğretim AmaçlıTeknolojiyi Kullanma ve Materyal Geliştirme Tutum ve Özgüvenleri Üzerine Bir Araştırma. Süleyman Demirel Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 33, 115-139.

  • Demir, Ö., & Cesur, F. (2019). DKAB ve İHL Meslek Dersleri Öğretmenlerinin Derslerinde KullandıklarıÖğretim Teknolojileri- Materyaller ve Konuya İlişkin Görüşleri. Bayburt Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 10(2), 63-97.

  • Ekici, Y. (2007). Afyonkarahisar İlinde Görev Yapan Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ÖğretmenlerininBilgisayar Destekli Eğitime İlişkin Tutumları ve Bu Tutumları Etkileyen Faktörler [Yüksek Lisans Tezi]. Ankara Üniversitesi.

  • Güneş, A. (2012). DKAB Dersinde Teknolojik Materyal Kullanımı ve DKAB Öğretmenlerinin Teknolojik Materyal Kullanma Eğilimleri. Cumhuriyet Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, 16(1), 479-506.

  • Güneş, A. (2015). Din Öğretimi Materyalleri. Dem Yayınları.

  • Karasar, N. (2015). Bilimsel Araştırma Yöntemi / Prof. Dr. Niyazi Karasar. Nobel Yayın Dağıtım.

  • Korkmaz, G. (2012). İlköğretim DKAB Dersi Öğretmenlerinin Öğretim Araç ve Materyallerini Kullanma Durumları (Kayseri Örneği). ERUIFD, 15(2), 79-110.

  • Korkmaz, M. (2018). İmam Hatip Meslek Dersleri Öğretmenlerinin Materyal Geliştirme Durumları. Bilimname, 35(1), 173-214.

  • Özdemir, M. (2010). İlköğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin DKAB Derslerinde Öğretim Materyali Hazırlama ve Kullanma Durumu [Yüksek Lisans Tezi]. Cumhuriyet Üniversitesi.

  • Polat, M. (2015). Din-Ahlak Öğretiminin Alanı ve Hedefleri. İçinde C. Tosun (Ed.), Düşünen Sınıflar İçin Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretimi İlkokul 4. Sınıf. Pegem Akademi.

  • Sarımanoğlu, N. U. (2018). Öğretmenlerin Sınıflarda Eğitim Teknolojisi Kullanımında Karşılaştıkları Güçlükler. Yenilik ve Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü.

  • Tezel, B. (2020). Okul Yöneticilerinin Gösterdiği Teknoloji Liderliği Biçimi İle Okul Başarısı veÖğretmenlerin Akademik İyimserliği Arasındaki İlişkinin İncelenmesi [Yüksek Lisans Tezi]. Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi.

  • Tosun, C. (2012). Din Eğitimi Bilimine Giriş. Pegem A Yayınları.

  • Turan, E. Z. (2012). Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmenlerinin Bilgisayar Teknolojilerini Kullanım Düzeylerine İlişkin Görüşleri. NEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1, 23-41.

  • Yıldırım, A., & Şimşek, H. (2016). Sosyal Bilimlerde Nitel Araştırma Yöntemleri. Seçkin Yayıncılık.

  • Yorulmaz, B. (2005). Teknoloji Destekli Din Eğitiminin Öğrenci Başarısı ve Kalıcılığına Etkisi [Yüksek Lisans Tezi]. Marmara Üniversitesi.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics