SİVAS CUMHURİYET ÜNİVERSİTESİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA HASTANESİNDE GÖREV YAPAN HEMŞİRELERİN HASTA HAKLARI KONUSUNDAKİ BİLGİ VE TUTUMLARININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-45
Language : null
Konu :
Number of pages: 1089-1099
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Hastalar genellikle haklarını çok fazla bilmemekle beraber haklarını elde etmek için de yardıma gereksinim duyarlar. Hastanelerde yaşanan birçok sorunun sebebi de bilgi eksikliğinden kaynaklanmaktadır. Hem hastalar hem de sağlık personeli hasta hakları konusunda yeterli bilgiye sahip değillerdir. Her iki taraf için de hasta haklarının tam olarak bilinmesi, hastaların kendine güven kazanmasını, sağlık personelinin de daha dikkatli olmasını sağlamaktadır. Bunun yanında hastalar sadece haklarını bilmemekle kalmamalı aynı zamanda sorumluluklarını da bilmelidir. Haklarını ve sorumluluklarını bilen hastalar kendilerini daha iyi ifade etmekte ve sağlık hizmet kalitesini arttırmaktadır. Hastaların doktorlara kendisini tam olarak ifade edememesi, hemşirelerin hastalara yardımcı olması ve mesleği gereği hastalarla 24 saat ilgilendiği için çalışmaya hemşireler dâhil edilmiş, hemşirelerin hasta hakları konusunda bilgi ve tutumları değerlendirilmiştir. Çalışma sonuçlarının bazıları şöyledir; Hemşirelerin çoğunluğu hasta hakları ile ilk olarak televizyonda, hastanede, internette karşılaşmıştır. Çalışma grubunun okul yıllarında hasta hakları ile ilgili eğitim almadığı çoğunluğunun mesleği sırasında eğitim aldığı görülmüştür. Çalışma sonuçlarının tamamına bakıldığında da hasta haklarının eğitim sırasında verilmesi, sağlık hizmetlerinde hem hasta hem de sağlık çalışanı için çok büyük önem arz etmektedir.

Keywords

Abstract

Patients often do not know much about their rights, but also need help to obtain their rights. The reason for many problems in hospitals is also due to lack of information. Both patients and healthcare personnel do not have enough information about patient rights. For both parties, knowing the patient's rights fully enables patients to gain self-confidence and healthcare personnel to be more attentive. In addition, patients should not only know their rights but also their responsibilities. Patients who know their rights and responsibilities express themselves better and increase the quality of health care. Nurses were included in the study because the patients could not express themselves fully to the doctors, the nurses helped patients, and took care of patients 24 hours a day due to their profession, and the knowledge and attitudes of the nurses on patient rights were evaluated. Some of the study results are as follows; The majority of nurses first encountered patient rights on television, in hospitals and on the Internet. It was observed that the majority of the study group did not receive training on patients' rights during their school years. Considering all the results of the study, giving patient rights during education is of great importance for both patients and healthcare professionals in health services.

Keywords


  • Anar, E. (2000). İnsan Hakları Tarihi, Çiviyazıları Yayınevi, 2. Baskı. İstanbul.

  • Anar, E. (2000). İnsan Hakları Tarihi, Çiviyazıları Yayınevi, 2. Baskı. İstanbul.

  • Arda, B. (2010). Tıbbi Etik: Temel Kavramlar ve Meslek Sorunlarımız, Türk Toraks Derneği.Aydın, E. (1999). Etik Yönünden Hastane Hizmetleri, Tıp Etiği-Hukuk Tarihi Dergisi 7 no.2.

  • Fırat, A. (2017). Türkiye Sağlık İşletmelerinde Hasta Hakları ve Sorumlulukları, İstanbul Gelişim Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.

  • Fidaner, C. & Fidaner, H. (1987). Dünya Hekimler Birliği Bildirgeleri, Ankara Tabip Odası Yayınları 1.Basım, No.3. Ankara.

  • Görkey, Ş. (2003). Hasta Hakları, Medikal Etik. (Ed. Hatemi H, Doğan H), 4:100-126. Hatun, Ş. (1999). Hasta Hakları, İletişim Yayınları, İstanbul.

  • Ocaktan, E; Yıldız, A. & Özdemir, O. (2004). Abidinpaşa Sağlık Grup Başkanlığı Bölgesinde Çalışan SağlıkPersonelinin Hasta Hakları Konusunda Bilgi ve Tutumları, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası, 57(3): 129-137, Ankara.

  • Oğuz, NY. (1994). Psikiyatride Onam ve Aydınlatılmış Onanı: Etik, Hukuk ve Bilim Açısından, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Özbudun, E. (2005). Türk Anayasa Hukuku, 8.Baskı, Yetkin Yayınları, Ankara.

  • Revised Declaration of Lisbon on Rights of the Patient Bulletin of Medical Ethics (1996); 114:8-10.

  • Sayın, Ü. (2000). Akhisar Devlet Hastanesi ve Merkez Sağlık Ocaklarında Çalışan Doktor, Hemşire ve Ebelerin Hasta Hakları Konusundaki Bilgi Seviyesi ve Tutumlarının İncelenmesi, İstanbul.

  • SB, Sağlık Bakanlığı, Hasta Hakları Yönetmeliğinde Değişik Yapılmasına Dair Kanun, https://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2014/05/20140508-3.htm

  • Şahbudak, Ü. (1992). H.Ü. Sağ. Bil. Ens. Hastanede Yatan Hastaların Hasta Hakları Konusundaki Görüşleri, Yüksek Lisans Tezi, 7-8, Ankara.

  • Teke, A.; Uçar, M. & Demir, C. & Çelen, Ö. & Karaalp, T. (2007). Bir Eğitim Hastanesinde Görev YapanHemşirelerin Hasta Hakları Konusundaki Bilgi ve Tutumlarının Değerlendirilmesi, TSK Koruyucu Hekimlik Bülteni, 6 (4).

  • Tosun, H. (2005). Sağlık Bakımı Uygulamalarında Deneyimlenen Etik İkilemlere Karşı Hekim veHemşirelerin Duyarlılıklarının Belirlenmesi, İstanbul Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, İstanbul.

  • Vural, G. (1993). H.Ü. Sağ. Bil. Ens. Hasta hakları, Doktora Tezi, (5,8) Ankara.

  • Williams, A. (2001). A Study Of Practising Nurses’ Perceptions And Experiences Of İntimacy Within The Nurse-Patient Relationship. Journal of Advanced Nursing, 35 (2):188-196.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics