OKUL MÜDÜRLERİNİN ÇATIŞMA YÖNETİM STİLLERİ İLE ÖĞRETMENLERİN ÖRGÜTSEL BAĞLILIK DÜZEYLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ

Author:

Year-Number: 2021-42
Yayımlanma Tarihi: null
Language : null
Konu :
Number of pages: 464-472
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu araştırmanın amacı okul müdürlerinin çatışma yönetim stilleri ile öğretmenlerin örgütsel bağlılık düzeyleri arasındaki ilişkilerin incelenmesidir. Nicel araştırma deseninde kurgulanan araştırmada ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu araştırmada evreni Diyarbakır ilinin Kayapınar ilçesi sınırları içerisinde yer alan kamu ortaokullarında görev yapan 1114 öğretmen oluşturmaktadır. Araştırmaya basit seçkisiz örneklem yöntemiyle 278 öğretmen katılmıştır. Araştırmada verilerin analizinde yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma testi, pearson momentler korelasyon katsayıları ve regresyon analizi yapılmıştır. Korelasyon sonucuna göre, duygusal bağlılık algıları ile çatışma yönetme stillerinden tümleştirme, ödün verme ve uzlaşma stil türleri aralarında olumlu doğrultuda ve orta seviyede, kaçınma stili ile olumlu doğrultuda ve düşük seviyede, hükmetme stiliyle ise de olumsuz doğrultuda ve orta seviyede bir bağlantı saptanmıştır. Öğretmenlerin devam bağlılık algıları ile çatışma yönetme stillerinden tümleştirme, ödün verme ve uzlaşma stili türleri aralarında olumlu doğrultuda ve orta seviyede, kaçınma stili ile aralarında olumlu doğrultuda ve düşük seviyede, hükmetme stiliyle ise de olumsuz doğrultuda ve düşük seviyede bir bağlantı saptanmıştır. Öğretmenlerinin normatif bağlılık algıları ile çatışma yönetme stillerinden tümleştirme, ödün verme kaçınma ve uzlaşma stili türleri aralarında olumlu doğrultuda ve orta seviyede, hükmetme stiliyle ise de olumsuz doğrultuda ve orta seviyede bir bağlantı saptanmıştır.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to examine the relationship between school principals 'conflict management styles and teachers' organizational commitment levels. The relational screening model was used in the research, which was designed in quantitative research design. The population of this study consists of 1114 teachers working in public secondary schools located within the borders of Kayapınar district of Diyarbakır. 278 teachers participated in the study using the simple random sampling method. Percentage, arithmetic mean, standard deviation test, pear-moments correlation coefficients and regression analysis were used in the analysis of the data. According to the result of the correlation, there was a positive and moderate connection between the perceptions of emotional attachment and the style types of integration, compromise and reconciliation from conflict management styles, in a positive and medium level, with avoidance style in a positive direction and with a low level, with a domination style in a negative direction and a medium level. Teachers' perceptions of attendance and conflict management styles were found to be positively and moderately correlated with the types of integration, compromise and reconciliation style, with avoidance style in a positive and low level, and with the domination style in a negative direction and at a low level. There was a positive and medium connection between teachers' perceptions of normative commitment and conflict management styles (integration of conflict management styles), avoidance of compromise and compromise style, and a negative and medium level connection with the style of domination.

Keywords