Alaaddin Keykubad Devrinde Türkiye Selçuklu Devleti’nin İtalyan Şehir Devletleri ve Diğer Latin Toplulukları İle Olan Siyasi, İktisadi Ve Ekonomik İlişkileri

Author:

Year-Number: 2019-20
Yayımlanma Tarihi: null
Language : Türkçe
Konu :
Number of pages: 987-1002
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sultan Alâeddin Keykubad, yaklaşık on sekiz sene süren saltanatı boyunca her alanda istikrarlı bir politika takip etmiştir. Dış politikada da akılcı, uzlaşmacı ve ileri görüşlü bir siyaset izleyen Alâeddin Keykubad, bu sayede Türkiye Selçuklu Devleti’ni siyasi, ticari ve kültürel bir güç haline getirmeyi başarmıştır. Alâeddin Keykubad, ülkesinin bağımsız bir şekilde mevcudiyetini devam ettirebilmesi için Anadolu’dan geçen uluslararası ticaret yollarının gelirinden maksimum seviyede pay almak istemiş, dış siyasetini de bu temel üzerine oturtmuştur. Nitekim tahta çıktıktan hemen sonra Avrupa ülkelerine karşı Venedik Dukalığına bazı ticari ayrıcalıklar veren bir anlaşma imzalamış; bu anlaşmadan kısa bir süre sonra da ilk seferini önemli bir liman şehri olan Alâiye üzerine düzenlemiştir. Alâeddin Keykubad, komşu devletlerle olan münasebetlerinde gereksiz risklerden kaçınmış ve otoritesini sarsacak düzeyde olmadıkça anlaşmazlıkları barış yolu ile çözmüştür. Zira, Moğollara, Eyyubilere ve Celâleddin Harezmşah’a karşı izlediği bu siyaset sayesinde, hem ülkesini olası bir yıkımdan korumuş, hem de herhangi bir istila hareketine karşı zaman kazanıp, önlemlerini almıştır. Ancak, son bağımsız Türkiye Selçuklu Devleti hükümdarı Alâeddin Keykubad’ın ölümünden sonra, onun izlediği başarılı siyaset halefleri tarafından devam ettirilemeyince, Türkiye Selçuklu Devleti Moğolların hâkimiyetine girmiştir.

Keywords

Abstract

Sultan Alaeddin Keykubad has followed a stable policy in all areas throughout his eighteen year reign. In foreign policy, rational, conciliatory and forward-thinking policy followed Alaeddin Keykubat, the Seljuk Empire in Turkey whereby the political, commercial, and has managed to become a cultural force. Alâeddin Keykubad wanted to get the maximum share of the international trade routes passing through Anatolia in order to maintain his country's independent existence and he built his foreign policy on this basis. As a matter of fact, he immediately signed a treaty with some commercial privileges against European countries against the Duchy of Venice in Europe; shortly after this agreement, he arranged his first voyage on the Alâiye, which is an important port city. Alâeddin Keykubad resolved disputes peacefully, unless he avoided unnecessary risks and discredited his authority in his relations with neighboring states. Because of this policy which he followed against the Mongols, Ayyubids and Jalaleddin Harezmshah, he protected his country from possible destruction and gained time and measures against any invasion movement. However, after the last independent ruler of Turkey Seljuk State Alaeddin Keykubat death by ettirilemeyin successfully continued by his successors follow politics, Turkey has entered the Mongol domination of the Seljuk State.

Keywords