Türk edebiyatı, Göktürk Yazıtları ile başlatabileceğimiz en eski yazılı eserlerden günümüze değin yüzbinlerce şair yetiştirmiş, birçok ulusun sahip olamadığı güçlü bir edebiyattır. Bu uzun süreç çeşitli dönemlere ayrılmış ve her dönem kendi içinde edebî bir ekol haline gelmiştir. 14. yüzyılda başlayıp 19. yüzyıla kadar devam ettiği kabul edilen “Klasik Türk Edebiyatı”, Türk edebî serüveninin en güçlü şairlerini yetiştiren bir dönemdir. Bu dönemde yaşamış şairlerin, nasirlerin binlerce eseri bulunmakta ve bu eserler üzerine çalışmalar yapılmaktadır. Fakat 18. yüzyıl gibi nispeten günümüze yakın bir zamanda yaşamış Enderunlu Fâzıl’ın hayatı ve eserleri hakkında bazı muğlaklıklar bulunmaktadır.
Enderunlu Fâzıl daha çok sıradışı bir eser olarak kabul gören Defter-i Aşk’ı ile gündeme getirilen bir şairdir. Hubanname ve Zenanname isimli eserleri ile Defter-i Aşk’ın sıradışılığı kuvvetlendirilmek istenmektedir. Bu çalışmada adı geçen üç eserin yanı sıra Enderunlu Fâzıl’ın Divan, Çenginame ve Surname-i Şehriyar isimli eserleri hakkında bilgiler verilmiş ve eserlerin içerikleri hakkındaki düşüncelerimiz –makalenin sınırları dâhilinde- ortaya konmaya çalışılmıştır.
Turkish Literature is a powerful literature that many nations have not educated hundreds of thousands of poets from the oldest written works we can start with Gokturk Inscriptions. This long process has been divided into various periods and each period has become a literary school within itself. “Classical Turkish Literature”, which started in the 14th century and continued until the 19th century, is a period that has raised the most powerful poets of Turkish literary adventure. In this period, there are thousands of works of poets and writers who lived and studies are carried out on these works. However, there are some ambiguity about the life and works of Enderunlu Fâzıl, who lived in the near future like the 18th century.
Enderunlu Fazil is a poet brought to the agenda with the Defter-i Aşk, which is accepted as an unusual work. With his works called Hubanname and Zenanname, it is desirable to strengthen the unusuality of Defter-i Aşk. In this study, in addition to the three works mentioned, information about Enderunlu Fazil’s Divan, Çenginame and Surname-i Şehriyar was given and our thoughts about the contents of the works were put forward.