Carl Philipp Emanuel Bach’ın Solo Flüt Sonatı Hakkında Bir İnceleme

Author :  

Year-Number: 2022-58
Yayımlanma Tarihi: 2022-05-03 18:24:11.0
Language : Türkçe
Konu : Müzik
Number of pages: 787-795
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Klasik müzik denilince akla Bach ailesi gelmektedir. Bach ailesinin bir ferdi dünyaya geldiğinde, müzik eğitimini aile fertlerinden almaktadır. Yani bu süreç, usta çırak ilişkisi içinde yürütülmektedir. Bach ailesi, klasik müziğe çok katkısı bulunmuş bir ailedir. Bu ailenin en önemli bestecilerinden biri olan Johann Sebastian Bach’ ın oğlu olarak dünyaya gelen C. P. E. Bach, Barok dönem müziğinde doğmuş ve Barok dönemden Klasik dönem müziğine geçişte besteleriyle bu döneme katkıları olmuştur. C.P.E Bach, yaşadığı dönemin ünlü klavye bestecileri arasındadır. Klavsen için yüzden fazla sonat ve solo eser bestelemiştir. Bunun yanında kilise müzikleri, senfoniler, üflemeli çalgılar için sonatlar, konçertolar, solo eserler ve şarkılar bestelemiştir.

‘Klavye Enstrümanlarını Çalmanın Gerçek Sanatı’ üzerine bir deneme yayınlamıştır ve bu deneme, 18. yüzyılın müzikal düşünce ve icra üzerine en önemli belgelerinden biri haline gelmiştir. C.P.E Bach, flüt repertuvarına da pek çok eser kazandırmıştır. Flüt için bestelemiş olduğu konçertoları, sonatları ve solo eserleri flüt repertuvarında önemli yere sahiptir. Bestelemiş olduğu eserlerden La minör solo flüt sonatı, icracılar için müzikal teknik açıdan oldukça öğretici bir eserdir. C. P. E. Bach’ın solo flüt sonatının incelendiği bu makalede, bestecinin hayatı ve müziği hakkında bilgiler verilmiştir. Bu sonatı icra etmek isteyen öğrenciler ya da icracılar için gerekli görülen icra tekniği bağlamında ayrıntılara yer verilmiş ve icra edilirken performansı daha iyi seviyeye çıkaracak çeşitli egzersizler sunulmuştur.

Keywords

Abstract

When it comes to clasical music, the Bach family comes to mind. When a member of the Bach family is born, he receives his musical education from family members. In other words, this process is carried out in a master-apprentice relationship. The Bach family is a family that has contributed a lot to classical music. Born as the son of Johann Sebastian Bach was born in the Baroque period music and contributed to this period with his compositions in the transition from the Baroque period to the Classical period music. C. P. E. Bach is among the famous keyboard composers of his time. He composed more than a hundred sonatas and solo Works for the harpsichord. In addition, he composed sonatas, concertos, solo works and songs for church music,  symphonies, wind instruments. He published an essay on

The Real Art of Playing Keyboard Instruments’, which has become  one of the most İmportant documents on musicial thought and performance of the eighteenth century. C. P. E. Bach has also contributed many works to the flute repertoire. His concertos, sonatas and solo works fort he flute have an important place in the flute repertoire. The solo flute sonata in A minör, on of the works he composed, is a very instructive piece of musical technique fort he performers. C. P. E. Bach in this article, which examines Bach’s solo flute sonata, information about the composer’s life and music is given. Details are given in the context of the performance technique, which is considered necessary for students or performers who want to perform this sonata, and various exercises are presented that will improve the performance while performing.  

Keywords


  • Büke,A. (2012). Bach Yaşamı ve Eserleri, Kabalcı Yayıncılık, İstanbul.

  • Büke,A. (2012). Bach Yaşamı ve Eserleri, Kabalcı Yayıncılık, İstanbul.

  • Çelik,B.(2021). ‘‘Flütün 17.Yüzyıl ve 20.Yüzyıl Arası Oda Müziğinde Gelişim Süreci’’, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Eskişehir.

  • Dik,C. (2006). ‘‘Barok Dönemde Flüt Müziği’’, Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Üflemeli ve Vurmalı Anasanat Dalı, İstanbul.

  • Gösterişli,N.(2019). ‘‘18. Yüzyıl Flüt Repertuvarı’’, Yüksek Lisans Tezi, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü, Eskişehir.

  • İlyasoğlu,E.(1994). Zaman İçinde Müzik, Yapı Kredi Yayınları, İstanbul.

  • Jaçe,E.(2019). ‘‘Barok Dönem ve Klasik Dönem Flüt Konçertolarının Dil Tekniği Açısından KarşılaştırmalıOlarak İncelenmesi’’, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü Üflemeli Ve Vurmalı Çalgılar Anasanat Dalı, Ankara.

  • Önver Zafer,Ç. (2016) ‘‘W.A.Mozart’ın Sol Majör ve Re Majör Flüt Konçertolarına Genel Bir Bakış’’, Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Cilt 18(2).

  • Pirgon, Y. (2017), ‘‘Rasyonalizmden Sezgiselliğe geçiş; Sturm Und Drang Akımı ve Carl Philipp Emanuel Bach’ın Klavyeli Çalgılar Sonatlarına Genel Bir Bakış’’, Ekev Akademi Dergisi, Cilt 71(1).

  • Powers, D. (2002) C. P. E. Bach, Taylor and Franciş Group, New York.

  • Tilif,İ. (2019) ‘‘Bach’ın BWV 1004 Chaconne İsimli Eserinin Keman Yorumuna Dayalı İncelenmesi’’, Konservatoryum Dergisi, Cilt 3 (2).

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics