Destinasyon Markalaşma Aracı Olarak Hikaye Anlatıcılığı

Author :  

Year-Number: 2022-55
Language : null
Konu :
Number of pages: 193-197
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, destinasyon marka iletişimi için önemli bir aracı olan hikaye anlatıcılığı konusunu, Konya hakkında yapılan hikaye anlatıcılığı örnekleri ile incelemektir. Hikayeler tüketiciler için sembolik anlamlar içermektedir. Hikayeler sayesinde ürün/hizmet tüketiciler tarafından anlamlandırılır. Hikayesi olan markalar tüketici zihninde daha kolay yer edinebilmektedir. Hikayelerin anlatılan ya da anlatılmak istenen konuları somut tüketici deneyimine dönüştürmek gibi güçlü bir özelliği vardır ve deneyime dönüştüklerinde marka ile tüketici arasında bağ kurulur. Destinasyonların da bir marka olabileceği ya da markalaşma çabaları içerisinde oldukları düşünüldüğünde hikaye anlatıcılığının önemi ortaya çıkmaktadır. Turistler bir destinasyonu, o destinasyon hakkında anlatılan hikayeler sayesinde anlamlandırmaktadır. Destinasyon marka imajı ve kişiliğinin oluşumunda önemli bir etkiye sahip olan hikayeler destinasyonun tercih edilmesinde bir etken olabilmektedir. Günümüzde Paris’in romantik, Milano’nun tarz sahibi, New York’un enerji dolu, Washington’un güç sahibi ve Tokyo’nun modern olarak algılanmasında, bu destinasyonlar hakkında anlatılan hikayelerin etkisinin olduğu bilinmektedir. Destinasyonlar her zaman hikayelere ihtiyaç duymuştur. Bu hikayelerde yer alan, efsaneler, karakterler, inanışlar ve deneyimler destinasyonu ilgi çekici hale getirmekte ve destinasyonlar turistlerin zihninde yer edinebilmektedir. Çalışmada Konya hakkında anlatılan hikayeler, içerik analizine dayalı nitel yaklaşım kullanılarak belirlenmiştir. Destinasyon markası ile bağlantılı olduğu düşünülen temalar oluşturulmuş ve sınıflandırılmıştır. Bununla birlikte destinasyon markası ile ilgili olduğu düşünülen çeşitli karakterler/unsurlar, mekanlar ve anlamlar belirlenmiştir. İlgili alan yazın incelendiğinde hikaye anlatıcılığının destinasyonların turistlerin zihninde konumlanmasında ve tercih edilmesinde, destinasyon imajı ve kişiliğinin oluşmasında, destinasyonların rekabet avantajı elde etmesinde etkili olduğu sonuçları görülmüştür. Çalışma sonucunda belirlenen temalar sırasıyla “inanç, mistik, tarih, sevgi ve yöreseldir.” İncelenen hikayelerde en çok öne çıkan karakterler/unsurlar; “Mevlana Celaleddini Rumi, Şemsi Tebrizi, Selçuklu, Osmanlı, Sultan abla, etliekmek, pilav ve tahta kaşıktır.” Genel olarak hikayelerde sunulan anlamlar “ilahi aşk, kavuşma, ilim, eğitim, cesaret, aşk, yiyecek ve folklordur.” Çalışmada Konya hakkında yapılan hikaye anlatıcılığı neticesinde belirlenmiş ve sınıflandırılmış olan hikayelerin Konya’nın markalaşması hususunda nasıl kullanılabileceğine dair ilgili kurum ve kuruluşlara önerilerde bulunulmuştur.

Keywords

Abstract

The aim of this study is to examine the subject of storytelling, which is an important tool for destination brand communication, with examples of storytelling about Konya. Stories contain symbolic meanings for consumers. Thanks to the stories, the product/service is interpreted by the consumers. Brands with a story can gain a place in the minds of consumers more easily. Stories have a powerful feature such as transforming the topics that are told or wanted to be told into concrete consumer experience, and when they turn into experiences, a bond is established between the brand and the consumer. Considering that destinations can also be a brand or are in branding efforts, the importance of storytelling emerges. Tourists make sense of a destination through the stories told about that destination. Stories, which have an important effect on the formation of the destination brand image and personality, can be a factor in the preference of the destination. It is known that the stories told about these destinations affect the perception of Paris as romantic, Milan as stylish, New York full of energy, Washington as powerful and Tokyo as modern. Destinations have always needed stories. Legends, characters, beliefs and experiences in these stories make the destination interesting and destinations can take place in the minds of tourists. In this study, the stories told about Konya have been determined using a qualitative approach based on descriptive analysis. Themes that are thought to be related to the destination brand have been created and classified. In addition, various places, beliefs, characters and experiences that are thought to be related to the destination brand have been determined. When the relevant literature is examined, it has been seen that storytelling is effective in the positioning in the minds of tourists and preference of destinations, the formation of destination image and personality, and the competitive advantage of destinations. As a result of the study, the themes determined are; “faith, mystical, history, love and local.” The most prominent characters/elements in the stories are; “Mevlana Celaleddini Rumi, Şemsi Tabrizi, Seljuk, Ottoman, Sultan sister, etliekmek, rice and wooden spoon.” In general, the meanings presented in the stories are; “divine love, reunion, knowledge, education, courage, love, food and folklore.” In this study, suggestions have been made to relevant institutions and organizations on how the stories about Konya can be used for branding of Konya.

Keywords


  • Anholt, S. (2006). “The Anholt-GMI City Brands Index: How the World Sees the World's Cities”, Place

  • Anholt, S. (2006). “The Anholt-GMI City Brands Index: How the World Sees the World's Cities”, Place Branding, 2(1), 18-31.

  • Baker, B. (2007). Destination Branding for Small Cities. Creative Leap Books: Portland- Oregon, USA.

  • Ben Youssef, K., Leicht, T. ve Marongiu, L. (2019). “Storytelling in the Context of Destination Marketing: An Analysis of Conceptualisations And Impact Measurement”, Journal of Strategic Marketing, 8, 696–713.

  • Black, H. G. ve Kelley, S. W. (2009). “A Storytelling Perspective on Online Customer Reviews Reporting Service Failure And Recovery”, Journal of Travel & Tourism Marketing, 26(2), 169–179.

  • Camprubí, R. ve Planas, C. (2020). “Storytelling in Tourism Destination Branding: The Case Of Girona”, Cuadernos de Turismo, (46), 617-619.

  • Chronis, A. (2012). “Tourists as Story-Builders: Narrative Construction at a Heritage Museum”, Journal of Travel & Tourism Marketing, 29(5), 444–459.

  • Fog, K., Budtz, C., Munch, B. ve Blachette, S. (2010), Storytelling: Branding in Practice. Springer-Verlag Berlin Heidelberg.

  • Hudak, K. C. (2019). “Resident Stories and Digital Storytelling for Participatory Place Branding”, Place Branding and Public Diplomacy, 15(2): 97-108.

  • Keskin, H., Akgün, A. E., Zehir, C. ve Ayar, H. (2016). “Tales Of Cities: City Branding Through Storytelling”, Journal of Global Strategic Management, 10(1): 31-41.

  • Lund, N. F., Cohen, S. A. ve Scarles, C. (2018). “The Power of Social Media Storytelling in Destination Branding”, Journal of Destination Marketing & Management, 8, 271–280.

  • Lund, N. F. ve Kimbu, A. N. (2021). “Applying the Hollywood scriptwriting formula to destination branding”, Current Issues in Tourism, 24(8), 1058-1078.

  • Moin, S. M. A., Hosany, S., ve O'Brien, J. (2020). “Storytelling in Destination Brands’ Promotional Videos”, Tourism Management Perspectives, 34, 1-12.

  • Mossberg, L. ve Eide, D. (2017). “Storytelling and meal experience concepts”, European Planning Studies, 25(7), 1184–1199.

  • Moscardo, G. M. (2010). “The shaping of tourist experience: The importance of stories and themes”, (Editör:M. Morgan, P. Lugosi, ve J. R. B. Ritchie), The Tourism and Leisure Experience: Consumer and Managerial Perspectives ss. 43–58, Bristol: Channel View Publications.

  • Olsson, A. K., Therkelsen, A. ve Mossberg, L. (2013). “Making an Effort for Free Volunteers’ Roles in Destination-based Storytelling”, Current Issues in Tourism, 19(7), 659–679.

  • Pike, S. (2005). “Tourism Destination Branding Complexity”, Journal of Product & Brand Management, 14(4), 258–259.

  • Ritchie, J. R. Brent. ve Robin J. B. Ritchie (1998). “The Branding of Tourism Destinations: PastAchievements and Future Challenges”. Proceedings of the 1998 Annual Congress of the InternationalAssociation of Scientific Experts in Tourism, Destination Marketing: Scopes and Limitations. Marakeş, Fas. ss. 89–116.

  • Trisakti, F. A. ve Alifahmi, H. (2018). “Destination Brand Storytelling: Analisis Naratif Video The Journey to A Wonderful World Kementerian Pariwisata, Jurnal Komunikasi Indonesia, 7(1), 73-86.

  • Yavuz, M. C., Sümbül, M., Ergeç, N. E. ve Derdiyok, C. I. (2016). “Storytelling in Destination Brand Communication: A Qualitative Analysis”, Journal of Global Business Insights, 1(2), 63-72.

  • Zhong, Y. Y. S., Busser, J. ve Baloğlu, S. (2017). “A Model of Memorable Tourism Experience: The Effects on Satisfaction, Affective Commitment, and Storytelling”, Tourism Analysis, 22(2), 201–217.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics