A GREEN SOCIAL WORK EXAMINING CLIMATE CHANGE AND CLIMATE REFUGEES

Author :  

Year-Number: 2021-50
Language : null
Konu :
Number of pages: 2312-2317
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

İklim değişikliği tüm Dünya’da dile getirilmesi ve dikkat çekilmesi gereken evrensel konulardan biridir. Ayrıca, dönemsel olarak farklı şekillerde algılanan çevre sorunları, 1950’lerden önce yerel bir sorunken daha sonra küresel bir boyuta doğru dönüşüm yaşamıştır. Bu sebepten dolayı çevresel konulara karşı duyarlılık artış göstermiştir. Artan çevre sorunları ve doğa olayları toplumları derinden etkilemiş ve yaşanan bu doğa olayları neticesinde can ve mal güvenliklerinden endişe eden insanlar, çareyi daha güvenli gördükleri yerlere göç etmekte bulmuşlardır. Geçmişten bugüne insanlar isteyerek veya zorunlu olarak bulundukları yerleri terk etmişlerdir. Bu bağlamda iklim değişiklikleri ve yaşanan doğa olayları göçün zorunlu kısmını oluşturmakta ve bu göç eden kişiler literatürde “iklim mültecileri”, “felaket mültecileri”, “ekolojik mülteciler”, “çevre mültecileri” gibi farklı isimlerle tanımlanmaktadır. Bu çalışmada, gezegenimizin günümüzde karşı karşıya olduğu en önemli sorunlardan biri olarak gösterilen ve sosyal çalışma mesleğinin de mesleki gündem maddeleri içerisinde en üst sıralarda yer almaya başlayan iklim değişikliği ve iklim mültecileri sorunu sosyal çalışma bakış açısıyla ele alınacaktır. Bu bağlamda, ekolojik krizlerin insan ve toplum yaşamı üstünde oluşturduğu negatif etkiler ile derinleştirdiği yapısal sorunların en aza indirgenmesi, çevre mültecilerinin haklarının korunması ve çevresel adaletin sağlanması hususlarında sosyal çalışma mesleği üzerine düşen rol ve sorumlulukları değerlendirilecektir. Yöntem olarak literatür taramasından, kantitatif ve kalitatif verilerden, kurum ve kuruluşların yayınladığı teknik ve analitik raporlardan faydalanılmıştır.

Keywords

Abstract

Climate change is one of the universal issues that should be voiced loudly and drawn attention all over the world. In addition; environmental problems, which were perceived in different ways over time, were considered as local problems before the 1950s, however they have evolved into global problems since then. For this reason, sensitivity/awareness towards environmental issues has also been increasing. Increasing environmental problems and natural events have deeply affected the societies. These phenomena further caused people who are worried about the safety of their life and property have found the solution to migrate to safer places. From past to present, people have been leaving their places either willingly or compulsorily. In this context; climate changes and natural events constitute the compulsory reasons underlying migration whereas people who have been migrating due to these reasons are defined by different terms in the literature such as “climate refugees”, “disaster refugees”, “ecological refugees” and “environmental refugees”. This study focuses on the problem of climate change and climate refugees, nominated as one of the major problems facing our planet today and which has started to climb to the top of the professional agenda of the social work profession, from a social work perspective. In this context, the role and responsibilities of the social workers in minimizing the adverse effects of ecological crises on humanity and social life as well as deepening structural problems, protecting the rights of environmental refugees and ensuring environmental justice will be discussed. The methods used are literature review, quantitative and qualitative data, technical and analytical reports published by institutions and organizations.

Keywords


  • Akbaş, İ. (2018). İklim Değişikliği ve İklim Mültecileri Genel Bir Bakış. Social Sciences Studies

  • Akbaş, İ. (2018). İklim Değişikliği ve İklim Mültecileri Genel Bir Bakış. Social Sciences Studies Journal, 24, 5159-5172.

  • 2 The concept of climate refugees is still included in the literature as a controversial concept. This is because climate change is not accepted as a valid reason for attaining a refugee status. For other opinions in this direction: Akbaş, 2018; Demirdelen & Odman, 2017, Topgül, 2021.

  • Artan, T., & Uzun, K. (2017). İklim Mültecileri Bağlamında Yeşil Sosyal Hizmet Üzerine Bir Tartışma. Journal of Current Researches on Social Sciences, 7 (4), 171-184.

  • Besthorn, F. (2012). Deep Ecology's contribution to social work: A ten-year retrospective. International Journal of Social Welfare, 21 (3), 248-259.

  • Boynudelik, M. (2011). Ekolojik Anayasa. İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.

  • Demirbilek, M. (2016). Çevre, Çevre Mültecileri ve Yeşil Sosyal Hizmet. International Journal of Social Sciences and Education Research, 2 (3), 905-914.

  • Demirdelen, Ö. & Odman, M. T. (2017). Küresel Isınmanın Yol Açtığı Sorunlardan Biri: İklim Mültecilerinin Hukuki Statüsü. Sosyal Bilimler Dergisi, 13, 470-497.

  • Dominelli, L. (2012). Green Social Work: From Environmental Crises to Environmental Justice (1st ed.). Cambridge: UK: Polity Press.

  • Dominelli, L. (2018). Yeşil Sosyal Hizmet. Ankara: Nika Yayınevi.

  • Durkova, P., Gromilova, A., Plaku, M., & Kiss, B. (2017). Climate refugess in the 21st century. https://theowp.org/reports/climate-change-in-the-21st-century-climate-refugees/

  • EPA. (2018). Environmental Justice. https://www.epa.gov/environmentaljustice

  • Gıdahattı. (2016). “'İklim değişikliğinden en çok etkilenen ülkelerden biri Türkiye!”,https://www.gidahatti.com/iklim-degisikliginden-en-cok-etkilenen-ulkelerden-biri-turkiye-44013/

  • Gitterman, a., & Germain, C. (1980). The Life Model of Social Work Practice. New York: Columbia University Press.

  • IFSW. (2014). “Global definition of the social work”.

  • IFSW (2004). Küresel Sosyal Hizmet etik İlkeler Beyanı. http://www.ifsw.org/

  • Kılıç, S., & Tok, N. (2014). Geleneksel Adalet Anlayışlarından Çevresel Adalet Anlayışına. Uluslararası Alanya İşletme Fakültesi Dergisi, 6 (3), 213-228.

  • Kol, E. (2015). Türkiye’de Sağlık Reformlarının Sağlık Hakkı Açısından Değerlendirilmesi. Sosyal Güvenlik Dergisi, 135-164.

  • Kol, E. (2014a). Refah Rejimleri Açısından Sağlık Sistemlerinin Değerlendirilmesi: Güney AvrupaRefah Modeli ve Türkiye. Gümüşhane Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Elektronik Dergisi, 5 (10), 119-168.

  • Kol, E. (2014b). Sağlık Hizmetlerinde Yaşanan Dönüşüm: Eskişehir Örneği. İş, Güç Endüstri İlişkileri ve İnsan Kaynakları Dergisi, 16 (4), 31-57.

  • Program, U.S. Global Change Research. (2016). The Impacts of Climate Change on Human Health in the United States: A Scientific Assesment. Washington.

  • Topgül, S. (2021). Climate Change-Related Migration Movements The Concept Of Migration AndLegal Gap In Terms Of Climate Migration. International Asian Congress On Contemporary Sciences-V, Full Texts Book Azerbaijan Nakhchivan State University.

  • Sciences, N. A. (2020). Climate Change: Evidence and Causes. Washington, DC: The National Academies Press.

  • Yanardağ, U. (2019). Türkiye'de Çevre Odaklı Sosyal Çalışma Uygulamalarını Düşünmek, Toplum ve Sosyal Hizmet, 30 (1). 309-329.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics