اهتمت السنة النبوية اهتمامًا بالغًا بمرحلة الشباب وتنمية القيم الإسلامية فيهم والتي تمكنهم من بناء شخصية متميزة بعيدة عن الانحراف السلوكي والضياع، فجاءت هذه الدراسة لتسلط الضوء على ما تتميز به مرحلة الشباب من القوة والإنتاج، فهي أفضل مراحل العمر لما يتوفر فيها من كمال الحواس وبها يستطيع الشاب إدراك واجبه الديني وتمييز الصواب من الخطأ، كما بينت الدراسة أهم خصائص القيم الإسلامية فهي ربانية مصدرها القرآن والسنة، كما أنها جامعة بين الثبات في الأمور العقدية والمرونة لمواجهة ما يتولد في حياة الناس من مواقف وحوادث، وهي وسطية معتدلة في كل أمور الإنسان الدينية والدنيوية، وشاملة لكل الصفات الحميدة، وواقعية وليست بأشياء نظرية، وقد تنوعت الأساليب النبوية لتنمية القيم لدى الشباب والتي تهدف إلى الوصول بالشاب المسلم إلى المرتبة المنشودة من التحلي بالقيم والأخلاق، فمن تلك الأساليب النبوية: أسلوب القصة، والحوار والاقناع، وضرب الأمثلة، والقدوة، والترغيب والترهيب، والمدح والتشجيع، والتنافس والمسابقة، ولكل أسلوب من هذه الأساليب أهمية كبيرة في تنمية القيم السلوكية لدى الشاب المسلم.
Nebevî Sünnet, gençlik aşamasına ve onlarda islami değerlerin gelişmesinde büyük önem vermiştir. Ki bu onların davranışsal sapma ve kayıptan uzak ayrı bir kişilik oluşturmalarını sağlamıştır. Bu araştırma, gençlik aşamasının gücünün ve üretkenliğinin göze çarptığına ışık tutmak için geldi (yapıldı).Bu, duyuların mükemmel bir şekilde sağlanması, genç bir kişinin dini görevini yerine getirebilmesi ve doğruları yanlıştan ayirabildiği için ömrün en iyi aşamasıdır. Çalışma, ayrıca islami değerlerin en önemli özelliklerini de açıklamıştır. Nitekim onlar ilahi, kaynağı ise Kur-an ve sünnettir. Aynı zamanda o, insanların hayatlarında meydana gelen durum ve olaylarda doktrinsel ve kişiliksel hallerin istikrarını bir araya getirmiştir. O, bütün insanların dini ve dünyevi meselelerinde orta yollu ve mutedil, bütün güzel vasıfları içeren (kapsayan) ve teorik olmayıp realisttir. Peygamberlik yöntemleri gençler arasında değerleri geliştirmek ve müslüman gençliği istenen değer ve ahlak düzeyine getirmeyi amaçlamak için çeşitlilik göstermiştir. Bu peygamberlik yöntemleri arasında hikaye, diyalog ve ikna, örnek verme ve örnek Alma, rağbet ettirme (ayartma) ve korkutma, övme ve teşvik etme, rekabet ve müsabaka metodu gibi yöntemler vardır. Bütün bu metodlarda, müslüman gençlik için davranışsal değerlerin gelişmesinde büyük bir önem vardır.
The Prophet’s Sunnah paid great attention to youth stage and develop the Islamic values in them. This result in building a distinct personality far from behavioral deviation and loss. This study came to focus on the remarkable strength and productivity of the youth stage due to the perfection of the senses which leads the young Muslims to be aware of their religious duty and distinguishing right from wrong. This study showed the most important characteristics of Islamic values, as they are derived from the Quran and Sunnah. It also combines the solidity in doctrinal matters and flexibility to face what arises in people’s lives from situations and accidents. It is a balanced moderation in all human religious and worldly matters that include all the good qualities, realistic and not theoretical. The prophetic methods were varied in developing young Muslims values that aims to bring them to the desired rank of values and morals. Among those prophetic methods: story style, dialogue, persuasion, setting examples, role models, enticement and intimidation, praise and encouragement, and competition and racing. Each of these methods has a great importance in developing the behavioral values of the Muslim youth.