SOCIAL WORK FROM THE PERSPECTIVE OF ART

Author :  

Year-Number: 2020-34
Language : null
Konu :
Number of pages: 1341-1346
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Sanat sosyal hizmet uygulamalarında önemli bir yere sahiptir. Sosyal hizmet de tıpkı sanat gibi insana hizmet eden ve insanların iyilik hallerinin gelişmesini sağlayan bir araçtır. Sanatın tedavi edici özelliği ve sosyal hizmetin bireyin farkındalığını arttırıcı özelliği bir arada düşünüldüğünde, sanatın bireye yardım konusundaki yeri yadsınamaz. İnsanın yaşam alanları ile ilgili en önemli iki alan birçok açıdan doğrudan ya da dolaylı olarak kesişmektedir. Bu iki alan çalışma biçimleri açısından farklılıklar içerse de, insan odaklılık ve topluma hizmet noktalarında ortak bir bakış açısı geliştirmektedir. Bu yüzden sanatın bireylerin manevi gelişimine ve dünyaya bakış açısına toplumsal sorumluluk anlayışlarına katkısının arttırılması için sosyal hizmet uzmanlarının da katkı sağlaması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı sanatın hangi açılardan sosyal hizmet disiplinine bu katkıyı sağladığını ortaya koyabilmektir. Sanatın bazı dalları sosyal hizmet uzmanlarının bazı dalları ise sosyal hizmet uzmanının hitap ettiği kitle olan müracaatçıların farkındalıklarını arttırmada önemli işlevler görmektedir. Bu amaçla çalışmada sosyal hizmet disiplinine katkı sağlayan sanat dalları incelenecektir.

Keywords

Abstract

Art has an important place in social work applications. Social work, like art, is a tool that serves people and improves their well-being. Considering the therapeutic feature of the art and the awareness-raising feature of social work, the place of art in helping the individual cannot be denied. The two most important areas related to human habitats intersect directly or indirectly in many respects. These two areas develop a common perspective on human orientation and community service although they differ in terms of working styles. Therefore, social workers should also contribute to increase the benefit of art to the spiritual development of individuals, their perspective on the world and their understanding of social responsibility. The purpose of this study is to reveal how art contributes to the social work discipline. Some branches of art have important functions in raising the awareness of the applicants, whom social work experts address. For this purpose, the branches of art that contribute to the social work discipline will be examined.

Keywords


  • Aygün Cengiz, S. (2007). “Bir Karşılaştırma: Yaratıcı Drama Psikodrama”, Türkiye 9. Drama

  • Aygün Cengiz, S. (2007). “Bir Karşılaştırma: Yaratıcı Drama Psikodrama”, Türkiye 9. DramaLiderleri Buluşması ve Ulusal Drama Semineri-Drama Kavramları içinde, Ed: Naci Aslan. Ankara: Oluşum Yayınları.

  • Geçtan, E. (1976). “Tiyatro Yolu ile Ruhsal Tedavi “Psikodrama”, Tiyatro Araştırmaları Dergisi, Sayı 7, 103-112.

  • Gökçearslan Çiftçi, E. ve Altınova, H. H. (2017).”Sosyal Hizmet Eğitiminde Yaratıcı DramaYöntemi ile İletişim Becerisi Geliştirme: Ders Uygulaması Örneği”, İlköğretim Online Dergi, 16 (4), 1384-1394.

  • Hasgül, E. (2016). “The importance of Art In Social Practices”, International Journal of Innovative Research In Education, 3 (2), 55-60.

  • Karatay Üniversitesi (2020). “Edebi Metinlerde Sosyal Hizmet İncelemesi”, https://www.karatay.edu.tr/dosyalar/bolum

  • dosyalari/uwzobs510a4qf1i57pfltuxq9n2pbxn2q4wq0l6e.pdfMoffatt, K. (2009). “Social Work and Creative Arts”, Canadian Social Work Review, 26 (2), 213- 216.

  • Özdemir, U. (2016). Sosyal Hizmetin Ne’liği Sosyal Hizmete Giriş. Ankara: Nobel Yayınevi.

  • Özyıldız, A. ve Uçaner Çifdalöz, B. (2019). “Bağımlılıkla Mücadelede Müzik Terapi”, Uluslararası Sosyal Araştırmalar Dergisi, 12 (63), 576-587.

  • Songül, A. (2008). “Sanatsal Psikodrama ve Sosyal Hizmet”, http://blog.milliyet.com.tr/sanatsal- psikodrama-ve-sosyal-hizmet/Blog/?BlogNo=132659

  • Tazeoğlu Erol, H. (2016). Bir Bilim Olarak Sosyal Hizmetin Sanatsal Yönü ve Bir Sanat OlarakSinema İle İlişkisi. Başkent Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Yayınlanmamış Yüksek Lisans Tezi. Ankara.

  • Uçaner, B. ve Jelen, B. (2015). “Müzik Terapi Uygulamaları ve Bazı Ülkelerdeki Eğitimi”, Folklor/Edebiyat Dergisi, 21 (81), 35-46.

  • Ulupınar, S. (2014). “Psikodrama Uygulamasının Hemşirelik Öğrencilerinin Sorun Çözme Becerisine Etkisi”, Anadolu Psikiyatri Dergisi, 15, 55-62.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics