TÜRKİYE’DE ÇOCUKLARA YÖNELİK REKLAMLAR AÇISINDAN REKLAM MEVZUATININ DEĞERLENDİRİLMESİ

Author :  

Year-Number: 2021-52
Language : null
Konu :
Number of pages: 2971-2979
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Reklam günümüzde televizyon, internet, sosyal medya, radyo, dergi, gazete gibi birçok mecra sayesinde insanların karşısına çıkan, kimileri tarafından eleştirilen, kimilerinin ise olmazsa olmaz olarak gördüğü bir tutundurma karması elemanıdır. Reklamı yapılan ürüne göre reklamın hedef kitlesi farklılaşmaktadır. Reklamdan sadece reklamın hedef kitlesi değil aynı zamanda toplumun büyük bir çoğunluğu da etkilenmektedir. Reklamdan en çok etkilenenlerin başında çocuklar gelmektedir. Bunun farkında olan bazı reklamcılar gerek bilinçli olarak gerekse bilinçsiz olarak çocukları etki altında bırakabilecek reklamlara yönelebilmektedirler. Doğru ve yanlışın ayırt edilmesinde yeterli bilince sahip olmayan çocuklar reklamdan olumsuz olarak etkilenirlerse bunun sonucunda sadece çocuğun ailesi için değil, toplum için de sıkıntılı durumların ortaya çıkması kaçınılmaz olacaktır. Çalışmada Türkiye’de reklam mevzuatında çocuklar ile ilgili ifadeler incelenmiş, mevzuatta en çok hangi kelimelerin kullanıldığı ile ilgili bir kelime bulutu oluşturulmuş ve çocuklara yönelik reklam mevzuatı, ilgili maddelere göre sınıflandırılmıştır. Çalışmanın sonuç ve öneriler kısmında ise mevzuat genel olarak değerlendirilmiş ve çocuklara yönelik reklamlar ile ilgili olarak ebeveynlere, reklamverenlere, reklam ajanslarına ve denetleyicilere öneriler sunulmuştur.

Keywords

Abstract

Today, advertising is a promotion mix element that appears before people through many mediums such as television, the internet, social media, radio, magazines, and newspapers, criticized by some and seen as indispensable by others. The target audience of the advertisement differs according to the advertised product. Not only the target audience of the advertisement is affected by the advertising, but also the majority of the society concurrently. Children are the primary in most affected by advertising. Some advertisers, who are aware of this, may consciously or unconsciously tend towards advertisements that can affect children. If children who do not have sufficient consciousness to distinguish between right and wrong are negatively affected by the advertisements, it will be inevitable that troubling situations will arise not only for the child's family but also for society. In the study, the expressions about children in advertising legislation in Turkey were examined, a word cloud was created about which words were used most in the legislation, and advertising legislation for children was classified according to the relevant articles. In the conclusions and recommendations section of the study, the legislation was evaluated in general and recommendations were presented to parents, advertisers, advertising agencies, and auditors regarding advertisements for children.

Keywords


  • Akbulut, N.T. ve Balkaş, E.E. (2006). Adım Adım Reklam Üretimi, Beta, İstanbul.

  • Akbulut, N.T. ve Balkaş, E.E. (2006). Adım Adım Reklam Üretimi, Beta, İstanbul.

  • Akcan,B. ve Kazaz, A. (2020). Advertising in Digital Games: A Review from the Perspective of Children and Parents, Erciyes İletişim Dergisi, 7(2), pp.1241-1261.

  • Aktuğlu, I.K. (2006). Tüketicinin Bilgilendirilmesi Sürecinde Reklam Etiği, Küresel İletişim Dergisi, S.2, ss. 1-20.

  • Avşar, Z.B., Elden, M. (2005). Reklam ve Reklam Mevzuatı, Piramit Yayıncılık, Ankara. Babacan, M. (2008). Nedir Bu Reklam? Beta, İstanbul.

  • Bennett, R. (2007). Advertising Message Strategies for Encouraging Young White Working Class Males to Consider Entering British Universities, Journal of Business Research, V.60, pp.932–941.

  • Berger, A.A. (2011). Ads, Fads, and Consumer Culture, 4th edition, Rowman & Littlefi eld Publishers, United States of America.

  • Calvert, S.L. (2008). Children as Consumers: Advertising and Marketing, The Future of Chıldren, Vol. 18, No. 1 , pp.205-234.

  • Ekici, K.M. ve Şahım, T. Z. (2013). Reklamcılık, Savaş Yayınevi, Ankara.Elden, M. (2016). Reklam Yazarlığı, 8.baskı, İletişim Yayınları, İstanbul.

  • Elden, M. Ve Ulukök, Ö. (2006). Çocuklara Yönelik Reklamlarda Denetim ve Etik, Küresel İletişim Dergisi, S. 2, ss. 1-23.

  • Frith,K.T. and Mueller, B. (2003). Advertising and Societies: Global İssues, Peter Lang Publishing, New York.

  • Güz, H. (2001). Reklam Stratejisi ve Reklam Stratejisini Etkileyen Unsurlar, Selçuk İletişim Dergisi, 1(4), ss.20-28.

  • Hasan, T., Butt, I. (2018). Television advertising and children: Methodological and publication trends, The Marketing Review, 2018, Vol. 18, No. 2, pp. 161-180.

  • Hoffmann, B. (2019). The Role of Advertısıng in Shapıng Chıldren's Preferences of Consumptıon, Trakia Journal of Sciences, 17(2), pp.115-124.

  • Kalan, Ö.G. (2010). Reklamda Çocuğun Toplumsal Cinsiyet Teorisi Bağlamında Konumlandırılışı: ‘Kinder’ Reklam Filmleri Üzerine Bir İnceleme, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 1(38), ss. 75-89.

  • Kokkinaki, F. and Lunt, P. (1999). The Effect of Advertising Message İnvolvement on Brand Attitude Accessibility, Journal of Economic Psychology, 20, pp. 41-51.

  • Lusted, M. A. (2009). Advertising to Children, ABDO Publishing Company, Minnesota.

  • Mackay, A. (2005). The Practice of Advertising, Fifth edition, Elsevier Butterworth-Heinemann, Burlington.Mengü, M.M. (2006). Reklam Sloganları ve Tüketici Zihni, İstanbul Üniversitesi İletişim Fakültesi Dergisi, 25, ss.109-121.

  • Mucuk, İ. (2010). Pazarlama İlkeleri, 18.basım, Türkmen Kitabevi, İstanbul.

  • Panwar, J.S. and Agnihotri, M. (2006). Advertising Message Processing Amongst Urban Children An IndianExperience - With Special Reference To TV Advertising, Asia Pacific Journal of Marketing and Logistics, Vol. 18 No. 4, pp. 303-327.

  • Shah, S.Z.A, Stark, A.W. and Akbar, S. (2009). The Value Relevance Of Major Media Advertising Expenditures: Some U.K. Evidence, The International Journal Of Accounting, V. 44, Pp. 187–206.

  • Tayfur, G. (2008). Reklamcılık,3.baskı, Nobel, Ankara.

  • Tek, Ö.B. ve Özgül, E. (2013). Modern Pazarlama İlkeleri Uygulamalı ve Yönetimsel Yaklaşım, 4.baskı, Birleşik Matbaacılık Ltd., İzmir.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics