SAHNE TASARIMI SÜRECİNDE MİNYATÜR RESMİ ANLATIM TEKNİKLERİNDEN YARARLANMA OLANAKLARI

Author :  

Year-Number: 2021-51
Language : null
Konu :
Number of pages: 2791-2798
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Minyatür resmi ve sahne tasarımı, birer metinden yola çıkarak ve yine hareket noktaları olan bu metinlere bağlı kalarak görsel bir dil oluşturma çabası içinde olan sanatlardır. Sahne tasarımı tiyatroda oyun metnini, minyatür resmi ise resmedildiği kitabı açıklamak üzere tasarlanıp uygulanırlar. Başka bir ifadeyle minyatür resminde yazının yerini tiyatroda oyun metni yani söz almaktadır. Minyatür resminden bu önemli görev benzerliği nedeniyle görsel anlatım teknikleri bakımından yararlanılabileceği düşünülmektedir. Bu doğrultuda minyatür resminin, resmi izleyeni merkeze alan ve kutsal bir bakış açısı ile çok yönlü perspektif sunan anlayışı, tiyatro seyircisi için oyunun anlamını açıklamaya yönelik farklı ve yaratıcı biçimler sunma çabasında olan sahne tasarımcısına ilham verici çözümler getirmektedir.

Keywords

Abstract

Miniature painting and stage design are arts that strive to create a visual language based on a text and adhering to these texts, which are also the starting points. Stage design is designed and applied in the theater to explain the text of the play, and the miniature painting to explain the book in which it is depicted. In other words, in miniature painting, the text of the play, that is, the word, takes the place of writing in the theater. It is thought that miniature painting can be used in terms of visual expression techniques due to this important task similarity. In this direction, the understanding of miniature painting, which puts the viewer in the center and offers a multi-dimensional perspective with a sacred point of view, brings inspiring solutions to the stage designer, who is trying to present different and creative forms to explain the meaning of the play for the theater audience.

Keywords


  • Arnheim, Rudolf (2012), Görsel Düşünme, İstanbul, Çev: Rahmi Öğdül, 3. Baskı, Metis Yayınları.

  • Arnheim, Rudolf (2012), Görsel Düşünme, İstanbul, Çev: Rahmi Öğdül, 3. Baskı, Metis Yayınları.

  • Aydın Uzun, Derya (2017), Benzer ve Farklı Yönleriyle Resim ve Sinema İlişkisi, The Journal of Academic Social Science, Number 56, p. 393-408.

  • Çakır Aktulay (2015), Tuğçe Mine, Tiyatroda Dekor ve Sahne Tasarımı, İstanbul, Mitos-Boyut Yayınları.

  • Eczacıbaşı Sanat Ansiklopedisi (1997), Yapı- Endüstri Merkezi Yayınları.

  • Florenski, Pavel (2013), Tersten Perspektif, Çev: Yeşim TÜKEL, İstanbul, 4. Baskı, Metis Yayınları.

  • Karakaya, Serdar (2005), Sinema-Resim İlişkisi ve Sanat Olarak Sinemanın Resimsel Estetiği, Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, C. 3, s. 134-141.

  • Konak,Ruhi (2014), Minyatür Sanatında Boşluk ve Mekân Anlayışı, Akdeniz Sanat Dergisi, 2014, Cilt 7, Sayı 14 s.34-54

  • Konak,Ruhi (2015) Ömür Koç Minyatürlerinde Osmanlı Minyatür Sanatı Geleneğinin İzleri ve Yenilik Arayışları, The Journal of Academic Social Science Studies, number 37 pp. 291-314

  • Konak,Ruhi (2015), Minyatür Sanatında Zaman Anlayışı, Zeitschriftop für die Welt der Türken, Journal of World of Turks, vol. 7 No.1 p.285-304

  • PAVIS, Patrice (2000), Gösterimlerin Çözümlemesi, Tiyatro-Mim-Dans Tiyatrosu-Sinema, Ankara, Dost Kitabevi Yayınları.

  • Şentürk Varlık, Leyla (2012), Analitik Resim Çözümlemeleri, İstanbul, Ayrıntı Yayınları.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics