TRAKYA’DA FARKLI KÜLTÜRLERİN SATIN ALMA DAVRANIŞLARI VE BİR ARAŞTIRMA

Author :  

Year-Number: 2021-44
Language : null
Konu :
Number of pages: 890-898
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Trakya,Türkiye ve Marmara bölgesinin en önemli üretim ve istihdam merkezlerinden biridir.İstanbul ve Avrupa’yı dünyaya bağlayan yol üzerindedir. Dört Organize Sanayi Bölgesi ile Türkiye nin istihdamına çok ciddi olumlu katkı sağlamaktadır.Bölgedeki beş adet sınır kapısının Türkiye’nin ihracatında sayısız faydaları vardır.Kara,deniz,tren ve hava yolu bölge ekonomisinin can damarlarıdır. Üç İlde 24 bin Km2 son derece verimli topraklarıyla lojistik ve Ekonomik yönden İstanbul,Balkanlar ve hatta Avrupa’yı beslemektedir.Bölge coğrafi konumu ve verimliliği açısından göç almaktadır.Bu nedenle de farklı kültürleri barındırmaktadır. Ulusal ve uluslararası göç alan Tekirdağ sanayileşme nedeniyle farklı kültürleri barındırmaktadır. İlçede farklı kültürlerin ekonomik zenginleşmeleri nedeniyle satın alma davranışları değişmektedir. Bu da bölgede sanayileşmenin yatırım, üretim ve tüketim değişkenlerinde yarattığı etkilerden kaynaklanmaktadır. Bu nedenle sanayi bölgesi olan Tekirdağ’daki tüketiciler üzerinde satın alma davranışlarını içeren bir araştırma yapılmıştır. Bölgenin iç ve dış göçler nedeniyle istihdam alanı olması, Trakya Bölgesi’nden Türk ve Batı Kültürü karışımı üretici, tüketici ve yatırımcıların bulunması araştırmamızı hedeflerini zenginleştirmektedir. Bölgedeki tüketici davranışlarını pazarlama ve satış değişkenleri etkilemektedir.Farklı ve bütünleşik kültürlerin satın alma davranışları yerel ve ulusal kültürler ile alt kültürleri de etkilemiştir.Nüfusun her geçen gün artması yatırımları bölgeye çekmekte,sınır kapılarına yakın olan Tekirdağ’daki üretimleri Avrupa’ya yönlendirmektedir. Bu araştırmanın amacı:bölgedeki farklı kültürlerden 550 tüketicinin satın alma davranışlarını araştırarak, alt kültürlerin yarattığı katma değerin bölge ekonomisine katkılarını inceleyerek sonuçlandırmaktır.

Keywords

Abstract

Thrace is one of the most important production and employment centers of Turkey and Marmara region. It is located on the road which links Istanbul and Europe to the world. It makes a quite significant positive contribution to the employment of Turkey through its four Organized Industrial Zones. Five border gates in this region have numerous benefits in Turkey’s export. Highway, seaway and railway are the vital points of the regional economy. With its 24 thousand km2 extremely fertile soil in three cities, it feeds Istanbul, the Balkans and even Europe logistically and economically. The region receives migration because of its geographical location and productivity. Thus it hosts different cultures. Tekirdağ district also hosts different cultures due to industrialization. In this district, buying behaviors has been changing because of economic enrichment of different cultures. This change results from the effects created by industrialization in the region in the variables of investment, production and consumption. It was conducted a research on the consumers in Tekirdağ district on their buying behaviors. The fact that the region is an employment site due to domestic and external migration and that there are producers, consumers and investors who involve both Turkish and Western culture enriches the aims of our research. The consumer behaviors in the region are affected by the variables of marketing and sale. The buying behaviors of different and integrated cultures have also influenced local and national cultures and subcultures. The continuous increase in the population attracts investments to the region, and canalizes the production in Tekirdağ where is near the border gates towards Europe. The aim of this research is to draw conclusion by examining the buying behaviors of 550 consumers from different cultures in the region, and to analyze the contributions of the added-value created by the sub-cultures for the regional economy.

Keywords


  • Asunakutlu, Tuncer ve Safran, Barış, B;“Kültürel Farklılıklardan Kaynaklanan Çatışmalara Yönelik BirAraştırma (Marmaris Turizm Sektörü Örneği)”, Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Üniversitesi Dergisi, 6(1), ss.26-49, İzmir, 2004.

  • Bakan, İsmail vd.; “Örgüt Sırlarının Çözümünde Örgüt Kültürü Teorik ve Ampirik Yaklaşım”, Aktüel Yayınları, İstanbul, 2004.

  • Bannock, Graham ve diğerleri; “The Penguin Dictionary of Economics”, 4. Edition, Penguin Books, , London, 1987.

  • Cemalcılar, İlhan; “Pazarlama-Kavramlar-Kararlar”,Beta Basın Yayın, İstanbul, 1999.

  • Davıes, Andrea ve Fıtchett, James; “Crossing Culture: A Multi-Method Enquiry into Consumer Behaviour and the Experience of Cultural Transition”, Journal of Consumer Behaviour, 3(4), ss. 315-330, 2001.

  • Gümüş,Sefer; Güncel Satış Yönetimi,Araştırma,İnceleme,Mülakat ve Deneyimler Hiperlink Yayınları,İstanbul 20215

  • Gümüş, Sefer; Hizmet Pazarlaması, Araştırma,İnceleme ve Deneyimler, Hiperlink Yayınları İstanbul 2017.

  • Gümüş, Sefer;Bankacılıkta Müşteri İlişkileri Yönetimi,Satış,Müşteri ve sektör Araştırmaları Hiperlink Yayınları İstanbul 2015

  • Gökçe, Orhan; “Milli Kültür ve Küreselleşme, Milli Kültürler ve Küreselleşme", Türk Yurdu yayınları, Konya, 1998.

  • İslamoğlu, Ahmet Hamdi; “Tüketici Davranışları”, Beta Basım Yayım, İstanbul, 2003.Karabacak, Esen; “Medyanın Tüketici Davranışları Üzerindeki Etkisi ve Pazarlama Yönetimi AçısındanÖnemi”, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü İktisat Anabilim Dalı, Yüksek Lisans Tezi, Konya,1993.

  • Kotler, Philip; “Pazarlama Yönetimi”, Çev: Nejat Muallimoğlu, 10. Baskı, Beta Basım Yayım, İstanbul, 2000.

  • Mucuk, İsmet; “Pazarlama İlkeleri”, 10.basım, Türkmen Kitapevi, İstanbul, 1998.

  • Mutlu, Esin Can; “Uluslar arası İşletmecilik”, Beta Basım Yayım Dağıtım, İstanbul, 2000.

  • Oluç, Mehmet; “Satın Alıcıların Davranışlarının Dinamikleri”, Pazarlama Dünyası,5(27),ss.1-12, Mayıs/Haziran,1991.

  • Özalp, İnan; “Uluslararası İşletmecilik”, Anadolu Üniversitesi İİBF Yayınları, No:105, Eskişehir, 1995.

  • Solomon, Michael R; “Tüketici Krallığının Fethi”, Çev: Selin Çetinkaya, MediaCat Kitapları, İstanbul, 2003. Tek, Ömer Baybars; “Pazarlama İlkeleri”, 8. Baskı, Beta Yayınevi, İstanbul, 1999.

  • Torlak, Ömer ; “Tüketim, Bireysel Eylemin Toplumsal Dönüşü”, İnkılâp Yayınları, İstanbul, 2000.

  • Yükselen, Cemal; “Pazarlama-İlkeler-Yönetim”, Yeniden Yazılmış 2. Baskı, Detay Yayıncılık, Ankara,Zaltman, Gerald; “Tüketici Nasıl Düşünür?”, Çev: A. Semih Koç, Media Cat Yayınları, İstanbul, 2003.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics