Mobil Reklam Kabulünde Etkili Olan Etmenlerin Tüketici Tutumu Üzerine Etkisi (Sütçü İmam Üniversitesi Örneği)

Author :  

Year-Number: 2020-32
Language : null
Konu :
Number of pages: 812-824
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Teknolojik gelişmeler önüne geçilemez bir hızla evrilmektedir. Yaşadığımız dönemde bu hız baş döndürücü bir hal alarak gerçekleşmekte, kuşkusuz bunda rekabettin çok dinamik olmasının etkisi bulunmaktadır. Dünya artık daha dijital ve daha mobil bir duruma gelmiştir. Bu durumun en yaygın kullanım araçlarından biri olan cep telefonlarının hayatımızdaki yeri her geçen gün daha da belirginleşmektedir. Daha akıllı hale gelen mobil telefonlar yalnızca bir iletişim aracı olmaktan ziyade içinde yaşadığımız gerçek ve sanal dünyaya erişimimizi sağlayan önemli bir aygıt olmuştur. İşletmeler insanların hayatların da  bu kadar önemli bir yer tutan ve her an yanında taşıdıkları bu sanal dünya da kendilerini konumlandırma fırsatını kaçırmamışlardır. Bu açıdan bakıldığında insanların mobil reklamlara karşı sergiledikleri davranış büyük önem arz etmektedir.

Bu çalışmada öncelikle mobil pazarlama ve mobil reklam kavramsal olarak incelenmiş ve konu ile ilgili yazında yer alan çalışmalara yer verilmiştir. Ayrıca, tüketicilerin mobil reklamları kabulünü etkileyen etmenler ile tutum arasındaki ilişki ve etkileşim incelenmiştir. Bu amaçla oluşturulan anket formu, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi akademik ve idari personellerine uygulanarak elde edilen veriler SPSS paket programı ile analiz edilmiştir. Analiz sonucunda; mobil reklamların kabulünü etkileyen bazı etmenler ve tutum açısından katılımcıların cinsiyet, yaş, medeni durum ve eğitim durumuna göre gruplar arasında anlamlı farklılıklar tespit edilirken, gelir düzeyine göre herhangi bir farklılık bulunamamıştır. Ayrıca mobil reklam kabulünü etkileyen etmenlerden olan güven, fayda ve kontrol algısı ile tutum arasında anlamlı bir ilişki ve etkinin olduğu tespit edilirken, özveri algısı ile tutum arasında herhangi bir ilişki ve etki bulunamamıştır.

Keywords

Abstract

Technological developments are evolving at an unavoidable pace. In the period we live, this speed takes place in a dizzying state, and undoubtedly, the very dynamic of competition has an effect on this. The world is now more digital and more mobile. The place of mobile phones, which is one of the most common usage tools of this situation, becomes more and more evident day by day. Smarter mobile phones are not only a means of communication, but rather an important device that enables us to access the real and virtual world we live in. Businesses have not missed the opportunity to position themselves in this virtual world, where people have such an important place in their lives and carry with them at any time. From this point of view, people's behavior towards mobile advertisements is very important.

In this study, mobile marketing and mobile advertising are examined conceptually and the studies in the related literature are included. In addition, the relationship and interaction between the factors affecting the acceptance of mobile advertisements of consumers and attitude were examined. The questionnaire form created for this purpose was applied to the academic and administrative staff of Kahramanmaraş Sütçü İmam University and the data obtained were analyzed with the SPSS package program. As a result of the analysis; In terms of some factors and attitudes that affect the acceptance of mobile advertisements, there were significant differences between the groups according to the participants' gender, age, marital status and educational status, and no difference was found according to the income level. In addition, while it was determined that there was a significant relationship and effect between the perception of trust, benefit and control and attitude, which are the factors affecting the acceptance of mobile advertising, there was no relationship and effect between the perception of self-sacrifice and attitude.

Keywords


  • Albayrak A, Eroğlu A, Kalaycı Ş ve ark. SPSS Uygulamalı Çok Değişkenli İstatistik Teknikleri. Ankara: Asil Yayıncılık, 2005.

  • Arsjan, B., Dursun. T., 2015.’’Türk Tüketicilerinin Mobil Reklamlara Yönelik Tutumları’’ Elektronik Journal of Vocotional Colleges, ss.9-19.

  • Aytuğ, S. ve Özgüven, N. Pazarlama Yönetimi, Detay Yayıncılık, Ankara, 2011, s.33

  • Balcı, A. (2015). Sosyal bilimlerde araştırma yöntem teknik ve İlkeler (11. Baskı). Ankara: Pegem Akademi Yayınları.

  • Barutçu, S., Göl, Ö. M., 2009.’’ Mobil Reklamlar ve Mobil Reklam Araçlarına Yönelik Tutumlar’’ KMU İİBF Dergisi, 11(17), ss. 24-41.

  • Barwise, P., Strong., 2002. "Permission-Based Mobile Advertising," Journal of Interactive Marketing, 16 (1), 14-24.

  • Bulander R., Decker, M., Schifer, G., Kolmen, B., 2005.Comparesion of Different approaches for mobile advertising. Mob Converser, 174-182.

  • Carroll, Amy, Barnes, Stuart J. and Fletcher, Ken (2007) Consumer perceptions and attitudestowards SMS advertising: recent evidence from New Zealand. International Journal of Advertising, vol.26, no. 1, ss. 79–98

  • Chowdhury, H. K., Parvin, N., Weitenberner, C. ve Becker, M. (2006). Consumer attitude towardmobile advertising in an emerging market: an empirical study. International Journal of Mobile Marketing, 1 (2): 33-42.

  • Demirgüneş, K. B., Avcılar, M. Y., 2017.’’Tüketicilerin Mobil Reklamları KabullenmeleriÜzerinde Reklam İçeriği, Reklamda Algılanan Değer ve Akış Deneyiminin Etkisi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Bir Uygulama’’ Ankara Üniversitesi SBF Dergisi, 72(4), ss. 1219-1248.

  • Doğaner, M., Kuyucular, Y., 2010.’’ Mobil Reklam faaliyetlerinin Tüketici Algısı Üzerine Etkileri:Üniversite Öğrencilerine Yönelik Bir Araştırma’’ Adnan Menderes Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 4(3), ss. 236-255.

  • Draper,N.R. ve H. Smith 1981. Applied Regression Analysis. 2.ed.,New York: John Wiley & Sons

  • Hair, J.F. Jr., Anderson, R.E., Tatham, R.L. ve Black, W.C. (1995). Multivariate data analysis with readings. 4th ed. Prentice-Hall International Inc.

  • İspir, N.Bilge ve H.Kemal Süher, “SMS Reklamlarına Yönelik Tüketici Tutumları”, Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi.Ocak 2009,6-17.

  • Karaca, Ş., Gülmez, M., 2010.’’Mobil Pazarlama: Kavramsal Bir Değerlendirme’’ Akademik Yaklaşımlar Dergisi, 1(1), ss. 69-81.

  • Kağıtçıbaşı, Ç. Sosyal psikolojiye giriş, 10. baskı, Evrim Yayıncılık, İstanbul, 1999, ss.102-106

  • Karaçizmeli Güzeler, A. (2010) Mobil Pazarlama Ve SMS (Kısa Mesaj) İle Yapılan Reklam VeKampanyaların Tüketici Davranışı Üzerindeki Etkilerine Yönelik Bir Uygulama: Şanlıurfa Örneği, Yüksek Lisans Tezi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, Şanlıurfa, ss.12.

  • Lee H.S, Lee, C.H., Kim, Y.H., Lee, G.B., 2006. Analysis of the actual response rates in mobile advertising. Innovat ınform Technool, 1-5.

  • Leppaniemi, M., Merisavo, M., Kajalo, S., Karjaluoto, H., Virtanen, V., Salmenkivi, S., Raulas, M.,2007. An empırıcal Study of The Drivers of Consumer Acceptance of Mobile Advertising, Journal of Interactive Advertising, 7(2):41-50.

  • Mitchell, V.W., 1999. “Consumer Perceived Risk: Conceptualizatons and Models,” Journal of Marketing, 33(1):163 – 196.

  • Nysveen, H., Per Pedersen, E. and Thorbjørnsen, H., (2005), “Intentions to Use Mobile Services:Antecedents and Cross-Service Comparisons,” Journal of the Academy of Marketing Science, vol.33 (3), pp.330–346

  • Park, T., Shenoy, R., Salvendy, G., 2008. Effective advertsing on mobile phones: a literature review and presentation of results from 53 case studies. Behav ınform Technol, 27(5): 355-373).

  • Peng, T. C., Cheng, C.Z., Yu, Y.W., Ju, P.H., 2014. Mobile Advertising Setting and Its Strategic Implications, Science Direct. 39:129-141.

  • Scharl, A., Dickinger, A., Murphy, J., 2005.’’Diffision and Success factors of Mobile Markting’’ Elektronic commerce Research and Applications, 4(2005), ss. 159-173.

  • Siau, K. ve Shen, Z. (2003). Building customer trust in mobile commerce. Communications of the ACM, 46 (4): 91-94.

  • Silah, M. Sosyal psikoloji, Gazi Kitapevi Yayınları, Ankara, 2000, s.363

  • Suher, H, K., İspir, N, B., 2009.’’Sms Advertising In Turkey: Factors Affedting Consumer Attitudes’’ Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21, ss.447-459.

  • Tsang, M. M., Ho, S. C., Liang, T. P., 2014.’’Consumer Attitudes Toward Mobile Advertising: An Empirical Study’’ International Journal of Eletronic Commerce, 8(3), ss. 65-78.

  • Varnalı, K., Toker, A. ve Yılmaz, C. (2011). Mobile marketing fundamentals an strategy. New York: Mcgraw-Hill Companies.

  • Yamamoto, G.T. (2011) Mobil Yaşam Ve Uygulamaları, Isbn: 978-605-62095-2-9, İstanbul.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics