Şizofrenili Bireylerin Toplumsal Hayata Kazandırılmasına Ve Toplumsal Bilinç Oluşturulmasına İlişkin Sosyal Afiş Tasarımları

Author :  

Year-Number: 2019-15
Language : null
Konu :
Number of pages: 282-290
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Şizofreni, toplumda büyük bir sorun olarak görülen, korkulan ve süreklilik gösteren bir hastalık olmasına rağmen uygun yöntemler kullanılarak kontrol altında tutulabilmektedir. Tedavi sürecindeki ve hasta bakımındaki ilerlemeler, ilaçlar, psikolojik ve sosyal deneyimler, aile bireylerinin ve sosyal çevrenin desteği ile hastalığın etkisi en aza indirgenebilir. Bu araştırma kapsamında şizofreni hastalığının tedavi edilebildiğini, şizofrenili bireylerin toplumdaki “herkes” gibi yaşamını sürdürüp sosyalleşebileceğini anlatmak ve bu konuda bilinç oluşturmak amacıyla sosyal afişler hazırlanmıştır. Bu doğrultuda ilk olarak sorumluluk ve sosyal sorumluluk, afiş ve sosyal afiş kavramları açıklanmıştır. Daha sonra, kavram olarak şizofreni, ortaya çıkma nedenleri, belirtileri, şizofrenide hasta yakınlarının önemi, hastalığın sosyal hayatı nasıl etkilediği üzerinde durulmuştur. Son olarak, şizofreni ve şizofrenili bireyler hakkında sosyal afişler hazırlanmış, bu afişler içerik ve tasarım açısından çözümlenerek araştırma sonuçlandırılmıştır.

Keywords

Abstract

Schzophrenia is a disease which is seen as a problem in society and freared. However, schzophrenia could be kept under control evethough it is a case which is continuous. The effect of the disease could be minimised with the help of the improvements in treatment process and care, medicines which are used, psychological and social experiences, support of family members and social environment. In this sudy, social posters were designed to express that schzophrenia’ s disease could be treated and schzophrenic persons could lead their lives just like “anyone” in society and socialise and to create awrareness on this matter. In this respect,firstly; the concepts, responsibility and social responsibility, poster and social poster, were explained. Next; schzophrenia as a concept, reasons to occur (appear), symptoms, the role of patient’s relatives and how the disease affects social life were discoursed. Finally; social posters which concerns schzophrenic persons were designed; and, the study was concluded analysing these posters in terms of content and design.

Keywords


  • Aslan S. & Altınöz A. E. (2010). “İçgörü Kavramı ve Şizofreni”, Psikiyatride Derlemeler, Olgular ve

  • Aslan S. & Altınöz A. E. (2010). “İçgörü Kavramı ve Şizofreni”, Psikiyatride Derlemeler, Olgular ve Varsayımlar Dergisi, 4(1-2):23-32.

  • Bademli K. & Duman Ç. Z.(2013). “Şizofreni Hastalarının Bakım Verenleri”, Psikolojide Güncel Yaklaşımlar, 5(4):461-478.

  • Becer E. (2015). İletişim ve Grafik Tasarım, Dost Kitabevi Yayınları, Ankara.

  • Belene E. (2009). “Şizofreni’de Anksiyete Belirtilerinin , Pozitif, Negatif ve Depresif Belirtiler ,İntihar Düşüncesi, İçgörü ve Yaşam Kalitesi Açısından İncelenmesi”, Uzmanlık Tezi, T.C. SağlıkBakanlığı Bakırköy Prof. Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 9. Psikiyatri Birimi, İstanbul.

  • Demirel, D. B.; Tamam, L. & Kır, G. (2017). “Şizofrenide Görülen Tıbbi Durumlar, Psikiyatride Güncel Yaklaşımlar”, Psikolojide Güncel Yaklaşımlar, 9(3):363-378.

  • Elden, M. (2009). “ Reklam ve Reklamcılık”, Say Yayıncılık, İstanbul.

  • Elişük, A. (2008). “Şizofrenili Hastası Olan Ailelerin Algılanan Sosyal Destek Ve UmutsuzlukDüzeylerinin Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi”, Yüksek Lisans Tezi, Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Konya.

  • Erol, A.; Ünal, E.& Aydın , E., Mete, L. (2009). “Şizofrenide Sosyal İşlevselliği Yordayan Etmenler”, Türk Psikiyatri Dergisi, 20(4):313-321.

  • Frese , F.J. (2000). “Ağır ve Süreğen Ruhsal Bozukluğu Olan Kişiler İçin Rahatsızlıkla Baş Etmenin On İki Yönü” Şizofreni Yazıları, 1(2):6-16.

  • Kaya Y. (2013). Şizofreni Hastalarının Sosyal İşlevsellikleri Ve Hastalara Bakım VerenYakınlarının Bakım Yükü”, Yüksek Lisans Tezi, Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Kokurcan , A. (2014). “Şizofreni Genetiğinde Yeni Gelişmeler ve Bunların Klinik Uygulamaya Etkisi”, New/Yeni Symposium Journal 52(1):17-23.

  • Mazlum, F. S. (2006). Masaüstü Yayıncılık, Gazi Kitapevi, Ankara.

  • Morkoç, D. & Erdönmez C. (2014). “Sosyal Sorumluluk Kampanyalarına Yönelik Algı ve Tutumlar:ÇSBMYO Büro Yönetimi ve Yönetici Asistanlığı Programı Öğrencileri Üzerine Bir Araştırma, Electronic Journal of Vocational Colleges, Bürokon Özel Sayısı:282-301.

  • Muslu,S.,. (2010). “Şizofrenide Sosyal Desteğin ve Aile Tutumunun Hastanın Tedaviye UyumuÜzerindeki Etkisinin Araştırılması”, Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Öz,C.Y. & Barlas Ü. B. (2017). “Şizofreni “Hastalığı Olan Bireylerin İşe Yerleştirmeyle İlgiliGörüşleri ve Beklentileri : Niteliksel Bir Çalışma” Kocaeli Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 3(3):28-32.

  • Özkan B. & Eskiyurt, R. (2016). “Şizofreni Hastalarının Ailelerine Yönelik Telepsikiyatrik Müdahalelerin Etkinliği”, Psikolojide Güncel Yaklaşımlar, 8(3):228-243.

  • Öztürk , O. & Uluşahin A. (2011). ” Ruh Sağlığı ve Bozuklukları I”, Noel Tıp Kitapevleri Ltd. Şti, İstanbul.

  • Soygür , H.; Yüksel M. & Eraslan P. & Özden S. (2017). “ Mavi At Kafe’nin 6 Yılda Öğrettikleri:Şizofreni Hastalarının Gözünden İyileşmeye Katkıda Bulunan Etmenler-Nitel Bir Analiz : Şizofreni”, 28(2):75-80.

  • Soygür, H. (2000). “Kişilerarası İlişkilerine Görünmeyen Duvarlar Ören , Anlaşılması Çok Güç Kırılgan Benliklerin Hastalığı : Şizofreni”, Şizofreni Yazıları , 1(1):3-5.

  • Subaşı , B. (2002). “Hasta Yakınlarından Hasta Yakınlarına Öneriler”, Şizofreni Yazıları , 3(1):25- 30.

  • Summakoğlu , D. & Ertuğrul , B. (2018). “Şizofreni ve Tedavisi” , Lectio Scientific Journal Of Health and Natural Scienes , 2(1):43-61.

  • Şimşek , Z. (2000). “Ağır Ruhsal Bozukluğu Olan Kişilerin Sosyal ve Ekonomik Hakları Açısından Yasal Düzenlemeler”, Şizofreni Yazıları , 1(4):23-28.

  • Uçar A. C. (2005). “Şizofren Hastalarda Alkol Madde Kullanım Bozukluğu Komorbiditesi veKomorbiditenin Hastalık Gidişine Etkileri”, Uzmanlık Tezi, T.C. Sağlık Bakanlığı Bakırköy Prof.Dr. Mazhar Osman Ruh Sağlığı ve Sinir Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi 1. Psikiyatri Birimi, İstanbul.

  • Yavuz, R. (2008). “Şizofreni” , İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Sürekli Tıp Eğitimi Etkinlikleri, Türkiye’de Sık Karşılaşılan Psikiyatrik Hastalıklar Sempozyum Dizisi, Mart 2008,49-58.

  • Yıldız, M. (2000). “Şizofreni Hastalığı Anlamak ve Onunla Yaşamayı Öğrenmek”, Umuttepe Yayınları, İstanbul.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics