Ölçme ve Değerlendirme Dersinin Öğretmen Adaylarının Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmeye Yönelik Tutumlarına Etkisi

Author :  

Year-Number: 2018-13
Language : null
Konu :
Number of pages: 893-903
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Bu çalışmanın amacı, ölçme ve değerlendirme dersinin öğretmen adaylarının eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarına etkisini araştırmaktır. Araştırmanın örneklem grubunu eğitim fakültesinde öğrenim gören n93 (51 kadın; 42 erkek) öğretmen adayı oluşturmaktadır. Deneme modelinde yürütülen bu araştırmanın türü deneme öncesi modeldir. Araştırmada deneme öncesi modellerden tek grup ön test-son test deseni kullanılmıştır. Buna göre, araştırmacı tarafından verilen ölçme ve değerlendirme dersi kapsamında öğretmen adaylarına veri toplama aracı olarak; bir adet “Kişisel Bilgi Formu” ile “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirmeye Yönelik Tutum Envanteri” ön-test ve son-test şeklinde uygulanmıştır. Ulaşılan veriler üzerinde frekans, yüzde, bağımlı-bağımsız grup t-testleri, ANOVA, normallik-homojenlik testleri ve etki büyüklüğü (Cohens’d, Eta kare) analizleri yapılmıştır. Araştırma sonunda; öğretmen adaylarının eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yönelik ön test tutum puanları ile son test tutum puanları karşılaştırılmış ve bu puanlar arasında ölçme ve değerlendirme dersinin etkisine ilişkin farkın son test puanları lehine anlamlı ve orta düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır (p<.05, d.45). Ölçeğin alt boyutları karşılaştırıldığında ise ölçme ve değerlendirme dersinin öğrencilerin eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yönelik ilgi ve dersin gerekliliğine yönelik tutumlarına orta ve küçük düzeyde değişen anlamlı ve farklı etkileri olduğu görülmüştür (p<.05, d.50; p<.05, d.36). Öğrencilerin yaş ve öğrenim gördükleri anabilim dalı değişkenleri açısından eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutum puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve orta düzeyde etkili farklar vardır. Araştırma sonunda ulaşılan bu sonuçlar ilgili alan yazın çerçevesinde tartışılmıştır.

Keywords

Abstract

The purpose of the study is to investigate the effect of measurement and evaluation course on the pre-service teachers’ attitudes towards measurement and evaluation in education. Totally 93 (51 female and 42 male) pre-service teachers constitute the sample of the research on a voluntary basis. The research design of the study was experimental type that included one group pre-test and post-test model. In the research, the Demographical Information Form and Attitude toward Educational Measurement Inventory (31 items and three sub factors) were used as tools for collecting data. SPSS were used for the analysis of the data. Data analysis involved calculation of descriptive statistics (mean, standard deviation, min, max, frequency and percentile), ANOVA, independent and paired samples t-test, Bonferroni and Tukey HSD tests, Cohens’ d and eta squared analysis (p<0,05). At the end of this research, it was determined that pre-service teachers’ level of attitude towards measurement and evaluation in education changed positively after they took courses. And according to effect size analysis, the attitudes of pre-service teachers toward measurement and evaluation in education course were affected strongly by gender and teaching program types (normal class) variables. These results, which are reached as a result of the research, are discussed in the frame of the related literature.

Keywords


  • Akdağ, G. & Ekmekçi, S. (2015). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin ölçme-değerlendirmeye ilişkin

  • Akdağ, G. & Ekmekçi, S. (2015). Fen ve teknoloji öğretmenlerinin ölçme-değerlendirmeye ilişkin yeterlik algıları ve görüşleri. Route Educational and Social Science Journal, 2(3), 253-273.

  • Aktaş, M. & Alıcı, D. (2012). Eğitimde ölçme ve değerlendirme dersine yönelik tutum ölçeğinin (EÖD‐TÖ) geliştirilmesi. Journal of Qafqaz Unıversıty, 33, 66-73.

  • Altun, A. (2017). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme dersine yönelik tutum ve yeterlik algılarının incelenmesi. Kafkas Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü̈ Dergisi, 20, 361-375.

  • Arastaman, G., Yıldırım, K. & Daşçı, E. (2015). Ölçme ve değerlendirme ölçeğinin geliştirilmesi: Geçerlilik ve güvenirlik çalışması. PAU Egit Fak Derg, 38, 219-228.

  • Birgin, O. & Gürbüz, R. (2008). Sınıf öğretmeni adaylarının ölçme ve değerlendirme konusundakibilgi düzeylerinin incelenmesi. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 20, 163-179.Byrne, B. M., & Campbell, T. L. (1999). Cross-cultural comparisons and the presumption ofequivalent measurement and theoretical structure: A look beneath the surface. Journal of Cross- Cultural Psychology, 30 (4), 555-574.

  • Çalışkan, H., Uymaz, M. & Tekin, D. (2013). Sosyal bilgiler öğretmen adaylarının ölçme vedeğerlendirme yöntemlerine ilişkin yeterliklerinin değerlendirilmesi. Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 6(14), 239-261.

  • Demir Atalay, T. (2017). Edebiyat öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algısı. International Journal of Language Academy, 5(6), 389-400.

  • Demir, C., Adıgüzel, M. R., Polat, S., Bal, S. & İz, H. (2016). Fizik ve fen ve teknoloji öğretmenadaylarının ölçme değerlendirme yöntemlerine ilişkin görüşleri. International Journal of New Trends in Arts, Sports &Science Education, 5(4), 8-12.

  • Duran, M., Mıhladız, G. & Ballıel, B. (2013). İlköğretim öğretmenlerinin alternatif değerlendirmeyöntemlerine yönelik yeterlik düzeyleri. Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü̈ Dergisi, 2(2), 26-37.

  • Evin Gencel, İ. & Özbaşı, D. (2013). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme alanına yönelik yeterlik algılarının incelenmesi. İlköğretim Online, 12(1), 190-201.

  • İlhan, F. & Katırcıoğlu, H. (2012). Biyoloji öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme özyeterliliklerinin belirlenmesine yönelik bir ölçek hazırlama çalışması. X. Ulusal Fen Bilimleri ve Matematik Eğitimi Kongresi, 27-30 Haziran 2012, Niğde.

  • İzci, E., Göktaş, Ö. & Şad, S. N. (2014). Öğretmen adaylarının alternatif ölçme değerlendirmeyeilişkin görüşleri ve yeterlilik algıları. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 15(2), 37-57.

  • İzci, K. & Şardağ, M. (2016). Fen bilgisi öğretmen adaylarının sınıf içi ölçme- değerlendirme algıları.Necatibey Eğitim Fakültesi Elektronik Fen ve Matematik Eğitimi Dergisi (EFMED), 10(1), 439-471.Kalkan, A. (2011). Kişisel tutum, öznel norm ve algılanan davranış kontrolünün girişimcilik niyetiüzerindeki etkisi: Üniversite öğrencileri üzerine bir uygulama. Journal of Süleyman Demirel University Institute of Social Sciences, 2(14), 189-206.

  • Karaca, E. (2003). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme yeterliklerine ilişkin likert tipi biryeterlik algısı ölçeğinin geliştirilmesi. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 9, 179-198.

  • Karaman, P. & Şahin, Ç. (2017). Öğretmen adaylarının ölçme-değerlendirme okuryazarlıklarınınmikro-öğretim yoluyla geliştirilmesi. International Periodical for the Languages, Literature and History of Turkish or Turkic, 12(4), 255-274.

  • Karasar, N. (2011). Bilimsel araştırma yöntemi. (22. Basım) Nobel Akademik Yayıncılık: Ankara.

  • Kılınç, M. (2011). Öğretmen adaylarının eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yönelik öz yeterlik algı ölçeği. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi (KEFAD), 12(4), 81-93.

  • Kurnaz, M. A. (2014). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirmenin gerekçesi ve öğrenmedeğişiminin belirlenmesi hakkındaki kavramsal anlamlandırmaları. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri, 14(5), 1977-1995.

  • Nartgün, Z. (2008). Öğretmen adayları için ölçme ve değerlendirme genel yeterlik algısı ölçeği:geçerlik ve güvenirlik çalışması. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 8(2), 85- 94.

  • Ozan, C. & Kıncal, R. Y. (2017). Öğretmen adaylarının eğitimde ölçme ve değerlendirmeye yöneliktutumlarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi. Turkish Journal of Teacher Education, 6(1), 18-32.

  • Ozan, C & Köse, E. (2013). Adaptation of attitudes toward educational measurement ınventory (ATEMI) to Turkish. E-international journal of educational research, 4(2), 29-47.

  • Pamukcu, C. (2015). Tamamlayıcı ölçme ve değerlendirme gelişim programının coğrafya öğretmenadaylarının yeterlik algısı ve bilgi düzeyine etkisi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi) Necmettin Erbakan Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü, Konya.

  • Sabancı, O. & Yazıcı, K. (2017). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirmeye yönelik yeterlik algılarının incelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 7(1), 128-153.

  • Sağlam-Arslan, A., Avcı, N. & İyibil, Ü. (2008). Fizik öğretmen adaylarının alternatif ölçmedeğerlendirme yöntemlerini algılama düzeyleri. D.Ü. Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, 11, 115- 128.

  • Ural, O., Güven, G., Sezer, T., Yılmaz, E. & Efe-Azkeskin, K. (2017). Okul öncesi dönemdekiçocukların değerlendirilmesine yönelik öğretmen ve öğretmen adaylarının görüşlerinin incelenmesi. Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi, 1(2), 139-155.

  • Yaralı, D. (2017). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirmeye yönelik yeterlik algılarınınincelenmesi (Kafkas üniversitesi örneği). Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 17(1), 487-504.

  • Yaşar, M. (2014a). Eğitimde ölçme ve değerlendirme dersine yönelik tutum ölçeğinin geliştirilmesi. Eğitim Bilimleri Araştırmaları Dergisi, 4(1), 259-279.

  • Yaşar, M. (2014b). Öğretmen adaylarının “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme” dersine yöneliktutumlarının bazı değişkenler açısından incelenmesi. Trakya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 4(2), 64-83.

  • Yeşilyurt, E. (2012). Öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirme alanına ilişkin genel yeterlik algıları. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü̈ Dergisi, 9(17), 377-395.

  • Yetiştirme, Ö., & Müdürlüğü, E. G. (2017). Öğretmenlik mesleği genel yeterlikleri. ElectronicJournal.[Online]: http://oyegm.meb.gov.tr/yet/index.htm adresinden, 05.06.2018 tarihinde indirilmiştir.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics