Grup Çalışmasının Kadın Hükümlülerin Sosyal Sorun Çözme Becerilerine Etkisi

Author :  

Year-Number: 2018-9
Language : null
Konu :
Number of pages: 129-137
Mendeley EndNote Alıntı Yap

Abstract

Kadın hükümlüler cezaevinde gerek daha önceki olumsuz durumları, gerekse de kapalı bir ortamda kalmış olmanın ve aile gibi çok önemli bir destek kaynağından yoksun olmanın getirdiği pek çok sorunla karşı karşıya kalmaktadırlar. Eğer cezaevinden önceki hayatlarında yeterli kabiliyetleri geliştirememişlerse cezaevinde karşılaştıkları sorunları çözmede de başarılı olamamaktadırlar. Dolayısıyla kadın hükümlülerin cezaevinde karşılaştıkları sorunları çözmeleri için bir takım becerilere ihtiyaçları vardır. Bütün bu nedenlerle onların hem cezaevinde hem de çıktıktan sonra ihtiyaçları olabilecek konular belirlenerek kendileri ile bir grup çalışması gerçekleştirilmiştir. Grup çalışmasına daha çok cezasının bitimine az kalmış kadınlar katılmıştır. Çalışma altı oturum sürmüş, 7 kadın hükümlü katılmış ve ön test-son test yapılmıştır. Çalışma boyunca duyguları tanıma, iletişim ve etkili iletişim, problem ve problem çözme konuları konuşulmuştur. Grup çalışması sonucu üyelerin sosyal sorun çözme becerilerinden aldıkları toplam puanda artış olduğu görülmüştür (p<0,05). Bununla birlikte üyelerin sosyal sorun çözme ölçeğinin alt ölçeği olan probleme olumlu yaklaşma ve rasyonel sorun çözmede de artış olduğu görülmüştür (p<0,05). Buna göre kadın hükümlülerin grup çalışması sonrası karşılaştıkları problemlere daha olumlu yaklaştıkları ve daha fazla rasyonel davrandıkları görülmüştür. Son olarak sosyal sorun çözme ölçeğinin alt ölçeklerinden birisi olan probleme olumsuz yaklaşmaya bakıldığında grup çalışması sonrası kadın hükümlülerin karşılaştıkları problemlere daha az olumsuz yaklaştıkları görülmüştür (p<0,05).

Keywords

Abstract

Female offenders have many problems in prison in terms of their previous problems, lack of family support and closed environment. If they have not enough qualifications, they will fail on dealing with those problems. That’s why, female offenders need some skills to cope with those difficulties. Due to above stated reasons, a group work on certain topics was organized for female offenders to develop their skills for the difficulties they may be confronted with either in prison or outside. Seven female offenders who is close to be relaesed mostly involved in group work. There were six sessions and pre-test and final test were applied to the group members. Topics that defining the emotions, communication and effective communication, problem and problem solving were discussed during the sessions. When the group work finished, it was observed that the point of social problem solving skills increased (p<0,05). In addition, points of subscales that positive approach to the problem and rational problem solving also increased (p<0,05). According to results of the group work, it is observed that female offenders approach more positively to the problems and they are more rational than before. Finally when we look at the point of the subscale that negative approach to problems decreased (p<0,05).

Keywords


  • Akgün, R. (2012). Kadın hükümlülerin sorunları ve başa çıkma tarzları: Eskişehir Çifteler Kadın

  • Akgün, R. (2012). Kadın hükümlülerin sorunları ve başa çıkma tarzları: Eskişehir Çifteler KadınKapalı Ceza İnfaz Kurumu örneği. Yüksek Lisans Tezi, Ankara Üniversitesi/ Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Ankara.

  • Akgün, R. (2017). Adam öldürme suçundan cezaevine giren kadınları suça götüren nedenler vecezaevi sürecinin incelenmesi. Doktora Tezi, Ankara Üniversitesi /Sağlık Bilimleri Enstitüsü,Ankara. Corcoran, J. (2009). Groups in social work a workbook. Pearson edicaiton ınc.

  • Çekici, F. (2009). Problem çözme terapisine dayalı beceri geliştirme grubunun üniversiteöğrencilerinin sosyal problem çözme becerileri, öfkeyle ilişkili davranış ve düşünceler ile süreklikaygı düzeylerine etkisi. Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Eğitim Bilimleri Anabilim Dalı, Yayınlanmamış Doktora tezi, Adana.

  • D’Zurilla, T.J.; Chang, E.C & Sanna, L.J. (2004). Social problem solving theory,research and training. American Psychological Association Washington, DC

  • Deniz, M.E.; Hamarta, E & Arslan, C. (2011). Riskli gruplar için yaşam becerileri geliştirme programı. Maya Akademi.

  • Duyan, V. (1997). Sosyal grup çalışmasını uygulamasının ortopedi hastalarının kişisel ve sosyal uyum düzeylerine etkisi. Ankara: Aydınlar Matbaacılık.

  • Duyan, V. (2010). Sosyal Hizmet Temelleri Yaklaşımları ve Müdahale Yöntemleri. Ankara: Sosyal hizmet uzmanları derneği.

  • İçli, T. (2007). Kriminoloji. Ankara: Seçkin Yayınevi.

  • İçağasıoğlu Çoban, A & Bulut, I.( 2016). Ergenler için kentin riskleri: Grupla sosyal hizmet müdahalesi örneği. Journal of Human Sciences, 13(3), 4312-4324.

  • Karataş, Z. (2009). Bilişsel Davranışçı Teknikler Kullanılarak Yapılan Öfke Yönetimi ProgramınınErgenlerin Saldırganlığını Azaltmadaki Etkisi. Pamukkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 26:12-24.

  • Kongar, E. (2007). Sosyal Çalışmaya Giriş. Sosyal bilimler derneği yayınları.

  • Koşar, N.G & Duman, N. (2005). Sosyal hizmet mesleğinin sosyal kişisel çalışma yönteminde bir uygulama. Şafak Matbaacılık.

  • Pretorıus, H.G & Botha, S.A. (2006). The cyle of violence and abuse in women who kill an intimate male partner: a biographical profile. South African Journal Of Psychology, 39(2):242-252.

  • Savcı, İ. (2004). Adını kader koyduk. Ankara: Phoenix Yayınları. 5-51.

  • Taylor, A & Swain, P.(2009). Social work practice and justice system. Socail work contesxt and practice.second.edition.edited:marie connolly and louise harms.

  • Voltan Acar, N. (2012). Grupla psikolojik danışmada alıştırmalar-deneyler. Nobel yayınevi

  • Wılson, H. (2003). Gender Dıfferences In Characterıstıcs Of Intımate Partner Homıcıde Offenders. Degree of Master of Arts, B.A. University of Central Florida.

  • Wright, M.M.(2005). Group work with offenders. Group work with populations at risk.second edition Edith:Greif, G.L., ve Ephross, P.H.

  • Zastrow, C. (2010). Sosyal Hizmete Giriş. Nika Yayınevi.

  • Zastrow, C.H. ( 2009).Social work with groups a comprehensive workbook. Seventh edition.

                                                                                                                                                                                                        
  • Article Statistics